Ciasto Laluś



Ciasto Laluś to bardzo delikatny i lekki deser, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.

Należy ono do słodko-kwaśnych ciast, gdzie słodki krem przełamany jest kwaśny konfiturą z czarnej porzeczki. 

Ciasto Laluś jest naprawdę przepyszne! Można je przygotować dzień wcześniej, aby smaki się nieco przegryzły. Jeśli lubicie słodsze wypieki, konfiturę z czarnej porzeczki możecie zastąpić innym ulubionym smakiem w nieco słodszej wersji. W naszym domu lubimy to ciasto właśnie z dżemem porzeczkowym.

Ciasto Lauś jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, podzielić go na dwie części, posmarować dżemem i masą. Nic prostrzego prawda? Ale za to smak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ



Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1000 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki
  • kakao

Przygotowanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, ciągle ubijamy do uzyskania szklistej masy.
  • W kolejnym kroku dodajemy żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. 
  • Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24×35) 
  • Pieczemy w 170 stopniach  grzanie góra-dół przez 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na dwie części.


  • Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. 
  • Kiedy cukier dokładnie się połączy z masą, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, nadal miksując do połączenia składników. 
  • Placek smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy 1/2 masy. Przykrywamy drugim plackiem. 
  • Drugi placek również smarujemy konfiturą porzeczkową i wykładamy resztę masy. 
  • Wierzch ciasta posypujemy kakaem. 


6 komentarze

  1. Szykuję się do Lalusia ale zastanawiam się do czego jest ten cukier puder ….do ciasta….czy do masy…..wolę się upewnić, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.