Ciasto Laluś



Ciasto Laluś to bardzo delikatny i lekki deser, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków.

Należy ono do słodko-kwaśnych ciast, gdzie słodki krem przełamany jest kwaśny konfiturą z czarnej porzeczki. 

Ciasto Laluś jest naprawdę przepyszne! Można je przygotować dzień wcześniej, aby smaki się nieco przegryzły. Jeśli lubicie słodsze wypieki, konfiturę z czarnej porzeczki możecie zastąpić innym ulubionym smakiem w nieco słodszej wersji. W naszym domu lubimy to ciasto właśnie z dżemem porzeczkowym.

Ciasto Lauś jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ wystarczy upiec tradycyjny biszkopt, podzielić go na dwie części, posmarować dżemem i masą. Nic prostrzego prawda? Ale za to smak jest obłędny! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA CIASTO LALUŚ



Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1000 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki
  • kakao

Przygotowanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, ciągle ubijamy do uzyskania szklistej masy.
  • W kolejnym kroku dodajemy żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. 
  • Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24×35) 
  • Pieczemy w 170 stopniach  grzanie góra-dół przez 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na dwie części.


  • Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. 
  • Kiedy cukier dokładnie się połączy z masą, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, nadal miksując do połączenia składników. 
  • Placek smarujemy konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy 1/2 masy. Przykrywamy drugim plackiem. 
  • Drugi placek również smarujemy konfiturą porzeczkową i wykładamy resztę masy. 
  • Wierzch ciasta posypujemy kakaem. 


6 komentarze

  1. Szykuję się do Lalusia ale zastanawiam się do czego jest ten cukier puder ….do ciasta….czy do masy…..wolę się upewnić, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *