Ciasto margaretka to bardzo ciekawie wyglądający i przede wszystkim bardzo smaczny deser bez pieczenia. Podstawę tego smakołyku stanowią gofry, na których znajduje się delikatna i puszysta masa na bazie śmietany 30 oraz galaretki a wierzch to soczysta galaretka cytrynowa lub agrestowa z zatopionym ciastkiem.
Ciasto margaretka rozkochało w sobie moją mamę i to właśnie dla niej zazwyczaj je przygotowuję. Pokochała je za jego delikatność, lekkość i cudowny smak, jestem pewna, że Wam również posmakuje.
Do przygotowania tego ciasta nakłoniliście mnie Wy, ponieważ zauważyłam, że tak jak ja, lubicie ciasta bez pieczenia. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe a co najważniejsze mega smaczne. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
PRZEPIS NA CIASTO MARGARETKA
Składniki
- 600 ml śmietany 30%
- 3 galaretki krystaliczne (przeźroczyste)
- 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
- 300 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatuszka
- 250 g gofrów
Przygotowanie
- Krystaliczne galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Na blachę (24 × 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia układamy gofry.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie, cały czas ubijając, wlewamy cienkim strumieniem galaretki.
- Gotową masę wykładamy na gofry. Całość odstawiamy do lodówki do stężania na ok. godzinę.
- Galaretki cytrynowe lub agrestowe rozpuszczamy w 600 ml wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, na stężałą masę układamy ciasteczka, następnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Gofry czyli wafle?
Użyłam gotowych gofrów, które można zakupić w praktycznie każdym markecie. Można oczywiście przygotować gofry samemu.
A co do ciasta wyglada obłędnie i na ten weekend będę robić. Słyszałam dziś o nim od mamy, zrobiła je moja kuzynka i naprawdę smaczne. Tylko nie wiem jak znajdę j mnie przezroczysta galaretkę, te kanadyjskie to nie za bardzo smaczne i baaardzo słodkie i chyba nie maja takich cudeniek jak w Polsce, ze są bezbarwne galaretki. Może któryś z tutejszych polskich sklepów będzie miał taka galaretkę- oby. Ciasto suuuuper!
Galaretkę przezroczystą kupi Pani w większych marketach. Czasem kupowałam też w Delikatesach Centrum, o smaku wieloowocowym czy też winogronowym.