Ciasto Pychotka bez pieczenia

Ciasto Pychotka bez pieczenia

Ciasto Pychotka, zwane również jako Pani Walewska to jedno z najbardziej popularnych ciast, które zna chyba każdy. Podobno nazwa ciasta pochodzi od kochanki Napoleona – Marii Walewskiej. Wypiek ten jest bardzo popularny, ze względu na swój cudowny smak. Ciasto składa się z kruchego spodu, kremu budyniowego, dżemu porzeczkowego i bezy.



W naszym domu tym razem przygotowałam ciasto Pychotka bez pieczenia. Kruchy spód zastąpiłam herbatnikami a bezę pokruszonymi gotowymi bezikami. Ciasto Pani Walewska bez pieczenia jest naprawdę pyszne i dużo szybsze w przygotowaniu. Składa się z prostych składników, a z jego wykonaniem poradzi sobie każdy.

Zapraszam wszystkich miłośników ciast bez pieczenia na pyszne ciasto Pychotka na herbatnikach. Na pewno Wam posmakuje!

CIASTO PYCHOTKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS


Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 12 | Forma: 20×20 cm

Składniki

Krem

  • 800 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 33 herbatniki
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • kilka bezików
  • garść prażonych migdałów


Wykonanie

  • Do rondelka przelewamy 550 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
  • Do pozostałego mleka dodajemy budynie śmietankowe oraz mąkę i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się składników w mleku.
  • Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z budyniami i mąkę i energicznie mieszając, podgrzewamy, do momentu uzyskania gęstego budyniu.
  • Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masło będzie już odpowiednio puszyste, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Całość razem miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • Na dnie blaszki 20×20 układamy warstwę herbatników. U mnie na jedną warstwę poszło 11 herbatników. Ich ilość zależy od wielkości jednego herbatnika, ponieważ różne firmy mają różne rozmiary.
  • Herbatniki smarujemy połową dżemu porzeczkowego, a na nim rozprowadzamy 1/3 kremu budyniowego. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników, które również smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy porcję kremu, a na nim układamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy pozostały krem i dekorujemy go pokruszonymi bezikami i migdałami.
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Pychotka bez pieczenia przepis
Ciasto Pani Walewska bez pieczenia
Przepis na ciasto Pychotka bez pieczenia


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

6 + 3 =