
Ciasto pychotka, zwane również jako Pani Walewska to jedno z najbardziej popularnych ciast, które zna chyba każdy. Podobno nazwa ciasta pochodzi od kochanki Napoleona – Marii Walewskiej. Wypiek ten jest bardzo popularny, ze względu na swój cudowny smak. Ciasto składa się z kruchego spodu, kremu budyniowego, dżemu porzeczkowego i bezy.
W naszym domu tym razem przygotowałam ciasto pychotka bez pieczenia. Kruchy spód zastąpiłam herbatnikami a bezę pokruszonymi gotowymi bezikami. Ciasto pychotka bez pieczenia jest naprawdę pyszne i dużo szybsze w przygotowaniu. Składa się z prostych składników, a z jego wykonaniem poradzi sobie każdy.
Zapraszam wszystkich miłośników ciast bez pieczenia na pyszne ciasto pychotka na herbatnikach. Na pewno Wam posmakuje!
CIASTO PYCHOTKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 12 | Forma: 20×20 cm
Składniki
Krem
- 800 ml mleka
- 150 g cukru
- 60 g mąki
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo
- 33 herbatniki
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- kilka bezików
- garść prażonych migdałów
Wykonanie
- Do rondelka przelewamy 550 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
- Do pozostałego mleka dodajemy budynie śmietankowe oraz mąkę i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się składników w mleku.
- Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z budyniami i mąkę i energicznie mieszając, podgrzewamy, do momentu uzyskania gęstego budyniu.
- Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masło będzie już odpowiednio puszyste, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Całość razem miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Na dnie blaszki 20×20 układamy warstwę herbatników. U mnie na jedną warstwę poszło 11 herbatników. Ich ilość zależy od wielkości jednego herbatnika, ponieważ różne firmy mają różne rozmiary.
- Herbatniki smarujemy połową dżemu porzeczkowego, a na nim rozprowadzamy 1/3 kremu budyniowego. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników, które również smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy porcję kremu, a na nim układamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy pozostały krem i dekorujemy go pokruszonymi bezikami i migdałami.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


