Ciasto Pychotka bez pieczenia

Ciasto Pychotka bez pieczenia

Ciasto pychotka, zwane również jako Pani Walewska to jedno z najbardziej popularnych ciast, które zna chyba każdy. Podobno nazwa ciasta pochodzi od kochanki Napoleona – Marii Walewskiej. Wypiek ten jest bardzo popularny, ze względu na swój cudowny smak. Ciasto składa się z kruchego spodu, kremu budyniowego, dżemu porzeczkowego i bezy.



W naszym domu tym razem przygotowałam ciasto pychotka bez pieczenia. Kruchy spód zastąpiłam herbatnikami a bezę pokruszonymi gotowymi bezikami. Ciasto pychotka bez pieczenia jest naprawdę pyszne i dużo szybsze w przygotowaniu. Składa się z prostych składników, a z jego wykonaniem poradzi sobie każdy.

Zapraszam wszystkich miłośników ciast bez pieczenia na pyszne ciasto pychotka na herbatnikach. Na pewno Wam posmakuje!

CIASTO PYCHOTKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS


Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 12 | Forma: 20×20 cm

Składniki

Krem

  • 800 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 33 herbatniki
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • kilka bezików
  • garść prażonych migdałów


Wykonanie

  • Do rondelka przelewamy 550 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
  • Do pozostałego mleka dodajemy budynie śmietankowe oraz mąkę i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się składników w mleku.
  • Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z budyniami i mąkę i energicznie mieszając, podgrzewamy, do momentu uzyskania gęstego budyniu.
  • Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masło będzie już odpowiednio puszyste, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Całość razem miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • Na dnie blaszki 20×20 układamy warstwę herbatników. U mnie na jedną warstwę poszło 11 herbatników. Ich ilość zależy od wielkości jednego herbatnika, ponieważ różne firmy mają różne rozmiary.
  • Herbatniki smarujemy połową dżemu porzeczkowego, a na nim rozprowadzamy 1/3 kremu budyniowego. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników, które również smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy porcję kremu, a na nim układamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy pozostały krem i dekorujemy go pokruszonymi bezikami i migdałami.
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Pychotka bez pieczenia przepis
Ciasto Pani Walewska bez pieczenia
Przepis na ciasto Pychotka bez pieczenia


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 900

Dodaj komentarz

16 − 10 =