Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych, które zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wieprzowego, czy drobiowego. Zazwyczaj do przygotowania kotletów rybnych wybieram dorsza, gdyż ma on duże ości, których jest się łatwo pozbyć.



Przepis na kotlety rybne jest naprawdę bardzo prosty i robi się je praktycznie tak samo, jak tradycyjne kotlety z mięsa. Uwielbiane są szczególnie przez dzieciaki, ale nie tylko. Takie kotleciki rybne świetnie smakują na ciepło w towarzystwie ziemniaków i surówki, ale także na zimno w formie przekąski.

PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE

Składniki

  • 500 g fileta z dorsza
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Wykonanie

  • Filety rybne oczyszczamy z ości. Jeśli są to mrożone filety, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o średnich oczkach.
  • Czerstwą kajzerkę moczymy w mleku, następnie dokładnie odciskamy i przekładamy do miseczki ze zmieloną rybą. Dodajemy również szczyptę soli oraz pieprzu.
  • Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.
  • Do miseczki przesypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, następnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety rybne na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączania z nadmiaru tłuszczu.


Kotlety rybne
Kotlety rybne
Kotlety rybne
Kotlety rybne


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

7 − 5 =