Ciasto Margaretka



Ciasto margaretka to bardzo ciekawie wyglądający i przede wszystkim bardzo smaczny deser bez pieczenia. Podstawę tego smakołyku stanowią gofry, na których znajduje się delikatna i puszysta masa na bazie śmietany 30 oraz galaretki a wierzch to soczysta galaretka cytrynowa lub agrestowa z zatopionym ciastkiem.

Ciasto margaretka rozkochało w sobie moją mamę i to właśnie dla niej zazwyczaj je przygotowuję. Pokochała je za jego delikatność, lekkość i cudowny smak, jestem pewna, że Wam również posmakuje.

Do przygotowania tego ciasta nakłoniliście mnie Wy, ponieważ zauważyłam, że tak jak ja, lubicie ciasta bez pieczenia. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe a co najważniejsze mega smaczne. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

PRZEPIS NA CIASTO MARGARETKA

Składniki

  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 galaretki krystaliczne (przeźroczyste)
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
  • 300 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatuszka
  • 250 g gofrów


Przygotowanie

  • Krystaliczne galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Na blachę (24 × 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia układamy gofry.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie, cały czas ubijając, wlewamy cienkim strumieniem galaretki.
  • Gotową masę wykładamy na gofry. Całość odstawiamy do lodówki do stężania na ok. godzinę.
  • Galaretki cytrynowe lub agrestowe rozpuszczamy w 600 ml wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Ciasto wyciągamy z lodówki, na stężałą masę układamy ciasteczka, następnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *