Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem to bardzo smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Połączenie kakaowego i orzechowego biszkopta z puszystą masą, przełamaną dżemem porzeczkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo puszyste, smaki idealnie wyważone, nic tylko piec, a następnie zachwycać się jego cudownym smakiem.
Przepis na ciasto orzechowo-kakaowe z kremem jest naprawdę bardzo prosty. Poniżej znajdziecie dokładny opis zawierający wszystkie etapu przygotowania ciasta. Dodatkowo, dla ułatwienia przygotowałam dla Was filmik, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować ten smaczny deser.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto orzechowo-kakaowe z kremem. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe imprezy, imieniny, urodziny a szczególnie na święta.
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWO-KAKAOWE Z KREMEM
Składniki
Biszkopt kakaowy
- 6 jaj
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki
- łyżeczka wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
Biszkopt orzechowy
- 3 jajka
- 120 g dowolnych orzechów
- 1 łyżka bułki tartej
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki
Krem
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 30-36%
- niepełna szklanka cukru pudru
Dodatkowo
- 300 g dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ponownie ubijamy.
- Następnie dodajemy mąkę, żółtka, mąkę ziemniaczaną, wodę, proszek do pieczenia, kakao – wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Ciasto umieszczamy w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 min w 180 stopniach.
- Ostygnięty biszkopt kroimy na 2 części.
Biszkopt orzechowy
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ponownie ubijamy.
- Orzechy rozdrabniamy, tak by powstały malutkie kawałeczki. Można je posiekać nożem, lub rozdrobnić mechanicznie.
- Do białek dodajemy orzechy, mąkę, proszek, bułkę tartą, żółtka. Mieszamy szpatułką.
- Ciasto przelewamy do formy 24×24 cm. Pieczemy przez 20 min w 180°.
Krem
- Żelatyny mieszamy z wodą, odstawiamy na kilka minut by spęczniała.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na pianę.
- Do ubitej śmietanki dodajemy żelatynę, mieszamy.
Wykonanie:
Warstwy ciasta układamy następująco:
- 1/2 kakaowego biszkoptu
- 1/2 dżemu porzeczkowego
- 1/2 kremu
- biszkopt orzechowy
- 1/2 dżemu porzeczkowego
- 1/2 kremu
- 1/2 kakaowego biszkoptu