Malinowa chmurka na makowym spodzie

Malinowa chmurka na makowym spodzie

Malinowa chmurka to ulubione ciasto większości Polaków. Nic w tym dziwnego, jest przepyszne i pięknie wygląda. Najczęściej przygotowujemy je na wyjątkowe okazje takie jak urodziny, święta czy inne ważne wydarzenia. Dziś mam dla Was zmodyfikowany przepis na malinową chmurkę w wersji na makowym spodzie! Takie ciasto idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta i z pewnością przykuje uwagę gości.



MALINOWA CHMURKA NA MAKOWYM SPODZIE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt makowy

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g maku (ziarna)
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • szczypta soli

Beza

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Galaretka

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin (u mnie mrożone)
  • 700 ml gorącej wody

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio gęsta i szklista, dodać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej, dodać mak i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 30 minut.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia.

Beza

  • Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. Dalej miksując stopniowo dodwać cukier. Miksować aż piana będzie idealnie biała i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę.
  • Ubite białka wyłożyć na blaszkę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując wymiar blaszki.
  • Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut.
  • Po upieczeniu, bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Galaretka

  • 2 galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Następnie dodać maliny, wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę z owocami przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.

Krem

  • Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania puszystej masy. Krem wyłożyć na galaretkę i wyrównać.
  • Całość przykryć bezą.


Malinowa chmurka na makowym spodzie przepis
Malinowa chmurka z makiem


Zapraszamy również na krótki filmik, w którym pokazuję jak przygotować malinową chmurkę na makowym spodzie krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

dwa × cztery =