Ciasto 7 days

Ciasto 7 days

Ciasto 7 days to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem wszystkim nam znanych rogalików 7 days w wersji mini. Te małe i puszyste rogaliki nadają ciastu wyjątkowego smaku, nuty słodkości, a także ciekawego wyglądu.



Najładniej wygląda kawałek ciasta, w którym znajduje się rogalik przecięty w połowie. Wygląda to naprawdę świetnie. Takie ciasto to idealny wypiek na każdą nadarzającą się okazję. Będzie idealnym wyborem na rodzinne przyjęcia, szczególnie organizowane dla tych najmłodszych. Dzieciaki uwielbiają te rogaliki. Ciasto 7 days to także idealny wybór na inne okazje jak na przykład święta czy sylwester. Pięknie będzie prezentowało się na stole pośród innych smakołyków.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty, a zarazem ciekawy przepis na pyszne ciasto 7 days. Puszysty biszkopt z dodatkiem masy śmietanowej i malutkich rogalików z dodatkiem czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia. Chcecie się przekonać. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO 7 DAYS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 200 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 opakowanie mini 7 days


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej piany.
  • Zmniejszamy obroty miksera, a następnie stopniowo dodajemy żółtka.
  • Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, stopniowo dodając serek mascarpone. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą galaretkę.
  • Na 1 blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy śmietanowej. Na masie układamy rogaliki 7 days.
  • Na rogaliki wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, do stężenia.


Ciasto 7 days przepis
Ciasto z rogalikami 7 days
Ciasto z rogalikami 7 days przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

2 komentarze

Dodaj komentarz

17 + 8 =