Ciasto wielbłąd to pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. To pyszne ciasto, które sprawdzi się nie tylko w święta, czy nadarzającą się okazję, ale także do popołudniowej kawy, na osłodę dnia.
Ciasto wielbłąd składa się z bardzo prostych i podstawowych składników, które można zakupić w każdym sklepie. W skład ciasta wchodzą dwie warstwy herbatników, przełożone masą kajmakową, puszysta masa budyniowa a wierzch udekorowany jest warstwą biszkoptów, polanych masą krówkową. Brzmi bardzo ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej.
Ciasto wielbłąd to ciasto, które robi się bardzo szybko. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Bardzo lubię takie szybkie i łatwe ciasta bez pieczenia, jestem pewna, że wy także.
Poniżej przedstawię Wam przepis, na pyszne ciasto wielbłąd bez pieczenia, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Bo kto nie lubi puszystej, budyniowej masy, z dodatkiem słodkiej krówki i herbatników?
PRZEPIS NA CIASTO WIELBŁĄD BEZ PIECZENIA
Składniki
- 1200 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- ok. 160 g podłużnych biszkoptów
- ok. 200g herbatników
- 2/3 puszki masy kajmakowej
Wykonanie
- Budynie oraz mąkę rozpuścić w 250 ml mleka. Pozostałe mleko z dodatkiem cukru zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, zmniejszyć moc palnika i ciągle mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu.
- Gotowy budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią, by nie powstał kożuch i odstawić do przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć przy użyciu miksera na puch. Następnie, ciągle ubijając dodawać stopniowo budyń.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze ułożyć warstwę herbatników, a na nie wyłożyć masę kajmakową (zostawić odrobinę masy do polania wierzchu ciasta).
- Na masę kajmakową ułożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić przygotowaną masę budyniową.
- Na masie budyniowej ułożyć biszkopty. Pozostałą masę krówkową podgrzać, by stała się bardziej leista, a następnie polać nią wierzch ciasta.
- Całość wstawić do lodówki do stężenia.