Ciasto z niespodzianką to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu deser. Składa się z puszystego biszkopta kakaowego, delikatnej masy śmietanowej, oraz słodkiej niespodzianki w postaci rogalików mini 7 days. Wierzch ciasta wykończony jest galaretką truskawkową, która idealnie przełamuje słodycz masy i rogalików.
Przepis na ciasto z niespodzianką jest bardzo łatwy. Ciasto robi się naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Wszystkie składniki są ogólnodostępne i możecie je zakupić w każdym sklepie. Deser ten bardzo ładnie prezentuje się na stole. Możemy zaserwować go na każdą okazję, mając pewność, że nasi goście będą zachwyceni jego smakiem, gdyż naprawdę jest przepyszny.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z niespodzianką, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO Z NIESPODZIANKĄ
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 40 g kakao
- szczypta soli
MASA
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie mini 7 days
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml gorącej wody
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy serek mascarpone, pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
- Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy śmietanowej. Kolejno układamy na niej rogaliki mini 7 days. Na rogaliki wykładamy pozostałą masę, całość przykrywamy drugim płatem biszkopta.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.