Ciasto słodka pokusa

Ciasto słodka pokusa


Ciasto słodka pokusa

Ciasto słodka pokusa to kolejny smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć! Ciasto przygotowałam na rodzinną imprezę, która organizowaliśmy w ostatnim czasie. Każdemu bardzo posmakowało, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Do przygotowania ciasta słodka pokusa potrzebujemy kilku prostych składników, które są ogólnodostępne. Samo ciasto składa się z kilku warstw, a mianowicie, kakaowego biszkopta, masy śmietanowej, herbatników oraz masy kajmakowej. Całość połączona ze sobą smakuje naprawdę świetnie.

Ciasto słodka pokusa idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinne imprezy, spotkania w gronie znajomych a szczególnie na święta. Sam przepis jest bardzo łatwy, ale dodatkowo przygotowałam dla Was także instrukcję w postaci wideo. Mam nadzieje, że Wam pomoże w przygotowaniu tego smacznego wypieku.

Zapraszam także wszystkich miłośników domowych wypieków, do wypróbowania moich pozostałych przepisów na ciasta. Jestem pewna, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Przepisy na ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA I WYPIEKI.

PRZEPIS NA CIASTO SŁODKA POKUSA



Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • ok. 40 herbatników (w zależności od wielkości)
  • 1/2 puszki masy kajmakowej

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
  • Ciągle ubijając, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Kolejno dodajemy 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka oraz 2 łyżki oleju.
  • Gotową masę przelewamy na blaszkę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwie części.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Kolejno dodajemy partiami serek mascarpone. Do gotowej masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
  • Na połowę biszkopta wykładamy 1/2 przygotowanej masy śmietanowej. Następnie na masę wykładamy warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową, a na nią kładziemy biszkopt kakaowy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto słodka pokusa - przepis
Przepis na ciasto słodka pokusa
ciasto słodka pokusa
ciasto słodka pokusa


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

2 komentarze

Dodaj komentarz

osiemnaście − 4 =