Meksykańskie Burrito



Domowe burrito

Burrito to bardzo popularne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Co Wy na to, aby przygotować domowe burrito?

Burrito to meksykańskie danie, które składa się z farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Głównymi składnikami farszu jest mięso mielone z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki i przecieru pomidorowego, ja zastąpiłam go ketchupem. Gotowy farsz nakłada się na tortillę, posypuje startym na tarce serem, zawija, a następnie opieka na patelni lub w opiekaczu. Brzmi ciekawie prawda? I tak też smakuje!

Przepis na domowe burrito jest wbrew pozorom bardzo łatwy. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w tortillę i całość lekko podpiec. Samo przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, więc jak na danie obiadowe bardzo mało. Składniki na burrito możecie zakupić w każdym sklepie, są one ogólnodostępne. Farsz na burrito możecie wzbogacić o swoje ulubione składniki.

Domowe burrito to bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, kolację, a także posiłek do pracy. Klasyczne burrito możemy także zaserwować w formie przekąski na domowe imprezy, czy spotkania ze znajomymi. Z pewnością każdy będzie zachwycony jego smakiem.

PRZEPIS NA MEKSYKAŃSKIE BURRITO



Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała papryka czerwona
  • 5 tortilli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie

  • Cebulkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dusimy na odrobinie masła. Dodajemy mięso, sól, pieprz oraz szczyptę chilli. Całość smażymy do momentu zarumienienia mięsa.
  • Następnie na patelnię dodajemy ketchup, całość mieszamy.
  • Fasolę i kukurydze odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy na patelnię i dusimy przez 8 minut, dosyć często mieszając.
  • Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Gotowy farsz nakładamy na tortillę, posypujemy serem i zawijamy jak na krokiety. Gotowe burrito opiekamy w opiekaczu lub na suchej patelni.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.