Deser w pucharku maltikeks
Deser w pucharku to bardzo smaczna przekąska, którą można przygotować w mgnieniu oka. Pomysłów na domowe desery jest naprawdę mnóstwo. Można w dowolny sposób łączyć smaki i produkty, tworząc ciekawe, kolorowe desery, które są przepyszne.
Tym razem naszło mnie na deser z kuleczkami maltikeks, do którego wykonania zainspirowały mnie moje dzieciaki. Uwielbiają te czekoladowe kuleczki, dlatego też ten deser wprawił ich w zachwyt.
Deser w pucharku maltikeks smakuje obłędnie! Składa się z galaretki agrestowej z dodatkiem bananów, galaretki truskawkowej z truskawkami, czekoladowych kuleczek maltikeks oraz bitej śmietany. Całość w połączeniu ze sobą smakuje rewelacyjnie. Deser maltikeks jest orzeźwiający a zarazem słodki, galaretki przełamują słodki smak śmietanki i czekoladowych kuleczek.
Desery w pucharku zazwyczaj przygotowuję w sezonie letnim, kiedy na dworze panują upały i piękna pogoda. Taki deser, schłodzony w lodówce wówczas smakuje najlepiej. Czasem także serwuję takie smakołyki na różnego rodzaju domowych imprezach, urodzinach, imieninach i innych okazjach.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny deser maltikeks, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA DESER MALTIKEKS
Składniki
- 1 galaretka agrestowa
- 2 banany
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 g truskawek
- garść kuleczek czekoladowych maltikeks
- 1 opakowanie bitej śmietany (śnieżka)
- 200 ml mleka
Wykonanie
- Galaretkę agrestową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawić do przestygnięcia.
- Banany pokroić w plasterki i umieścić w pucharkach. Zalać przestygniętą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, również pozostawić do przestygnięcia.
- Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić w kostkę.
- Kiedy galaretka agrestowa będzie w pełni zastygnięta, umieścić na niej truskawki i zalać galaretką truskawkową. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
- Na stężałej galaretce umieścić kulki multikeks.
- Bitą śmietanę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bitą śmietanę umieścić w pucharkach, a wierzch deserków udekorować kulkami czekoladowymi.