
Lekka sałatka do grilla – idealne uzupełnienie letniego przyjęcia
Ta lekka i orzeźwiająca sałatka to idealny dodatek do dań i przekąsek z grilla. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i nie wymaga skomplikowanych składników. Świeże warzywa, delikatna roszponka, ser sałatkowy i lekki dressing na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny sprawiają, że sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale także idealnie równoważy ciężkie grillowane dania.
Tę sałatkę do grilla można przygotować w kilka minut a jej dodatek kolorowo i smacznie udekoruje grillowe przekąski. Jest idealna na rodzinne spotkania, pikniki czy letnie przyjęcia w ogrodzie.
LEKKA SAŁATKA DO GRILLA – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie roszponki
- 100 g sera sałatkowego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula czerwona
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę czerwoną obrać i pokroić w półkrążki.
- Ser sałatkowy pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
- Oliwę wymieszać z płynnym miodem, sokiem z cytryny solą oraz pieprzem
- Na półmisek wyłożyć roszponkę, ser sałatkowy, pomidorki, kukurydzę oraz cebulę. Sałatkę olać przygotowanym sosem.




