Kapsalon



Pewnie wiele z Was zastanawia się, co to w ogóle jest ten cały kapsalon. Wiele osób słyszało to słowo i zdaje sobie sprawę z tego, że jest to coś do jedzenia, jednak dokładnie nie wie co.

Kapsalon to nic innego jak holenderski kebab, w którego skład wchodzą frytki, mięso, kolorowa sałatka i ser żółty. Danie to zapieka się w piekarniku do momentu roztopienia sera i podaje z dodatkiem sosu czosnkowego.

Kapsalon to idealny pomysł na smaczny i sycący obiad, który posmakuje każdemu miłośnikowi kebabów i nie tylko. Danie to samo w sobie jest dosyć kaloryczne, ponieważ mięso i frytki smażone są na tłuszczu. Możemy jednak wykonać je w troszkę lżejszej wersji, zapiekając frytki w piekarniku, a mięso przygotowując na łyżce oliwy.

Jeśli macie ochotę na domowy kapsalon, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Został on przygotowany w tradycyjnych foremkach, tak, aby każdy miał swoją porcję. Możecie jednak przygotować domowy kapsalon w naczyniu żaroodpornym i podzielić na porcje. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem i życzę smacznego!

PRZEPIS NA DOMOWY KAPSALON



Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g ziemniaków
  • 3 foremki aluminiowe
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • ketchup

Przygotowanie

  • Kurczaka pokroić w kosteczkę, dodać przyprawę do gyrosa i łyżkę oleju. Odstawić do lodówki, by mięso przeszło przyprawami i w tym czasie przygotować frytki.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki, jak na frytki. Osuszyć, przełożyć do miseczki i dodać do nich łyżkę oliwy oraz przyprawę do frytek, wymieszać. Frytki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni grzanie góra-dół, piec przez 25 minut. Po upływie czasu delikatnie pomieszać frytki i piec jeszcze przez 15 minut z termoobiegiem do uzyskania złocistego koloru.
  • Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni do czasu zarumienienia.
  • Przygotować sos czosnkowy, 200 ml jogurtu naturalnego wymieszać z 2 łyżkami majonezu i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli i cukru.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kukurydze odsączyć z zalewy. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki bądź ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską drobno posiekać. Składniki na sałatkę wymieszać.
  • Gotowe frytki ułożyć na dnie foremek, następnie wyłożyć na nie gotowe mięso i posypać serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do momentu rozpuszczenia sera.
  • Foremki wyjąć z piekarnika, polać ketchupem, następnie wyłożyć na niego sałatkę z warzyw i polać sosem czosnkowym.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − 17 =