Domowa kostka rosołowa
Gotowe kostki rosołowe, które kupujemy w sklepach, należą do najbardziej chemicznych i niezdrowych produktów, których większość z nas używa w kuchni. Zawierają między innymi glutaminian sodu, wiele konserwantów oraz innych dodatków.
Zazwyczaj kostka rosołowa używana jest do przygotowania szybkiego bulionu lub ulepszenia smaku rosołu czy zupy.
Jak zrobić kostkę rosołową?
W tym wpisie pokaże Wam jak przygotować taką kostkę rosołową w domu. Domowa kostka rosołowa jest w pełni naturalna, pozbawiona konserwantów i zbędnych dodatków. Przygotowując ją samemu, wiemy co wchodzi w jej skład, który możemy w dowolny sposób modyfikować, wedle uznania. Domową kostkę rosołową można przygotować z samych warzyw, ale także w wersji drobiowej, wołowej, czy takiej, jaka nam pasuje.
Kostkę rosołowa można przygotować w bardzo łatwy sposób bez dużego nakładu pracy. Dzięki nim będziemy mieli pewność, że zupa czy rosół przygotowany na bazie domowej kostki rosołowej będzie smaczna i zdrowa. Domową kostkę rosołową można przełożyć do małych słoiczków i cieszyć się jej smakiem przez długi czas. Można również ją umieścić w foremkach do lodu i zamrozić.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domową kostkę rosołową, która będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw, zup a szczególnie rosołu.
PRZEPIS NA DOMOWĄ KOSTKĘ ROSOŁOWĄ
Składniki
- 400 g mięsa z kurczaka
- 100 g cebuli
- 100 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g selera naciowego
- 100 g pora
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka gałązek świeżych ziół
- 1 łyżeczka pieprzu
- 25 g soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
- Surowe mięso zmielić, najlepiej dwukrotnie.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w krążki.
- Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce.
- Seler naciowy oraz zioła drobno posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie 40- 50 minut, całość zmiksować na papkę.
- Tak przygotowaną gorącą mieszankę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Ciekawy przepis muszę koniecznie zrobić.👍🏻