Domowa Kostka Rosołowa



Domowa kostka rosołowa

Gotowe kostki rosołowe, które kupujemy w sklepach, należą do najbardziej chemicznych i niezdrowych produktów, których większość z nas używa w kuchni. Zawierają między innymi glutaminian sodu, wiele konserwantów oraz innych dodatków.

Zazwyczaj kostka rosołowa używana jest do przygotowania szybkiego bulionu lub ulepszenia smaku rosołu czy zupy.

Jak zrobić kostkę rosołową?

W tym wpisie pokaże Wam jak przygotować taką kostkę rosołową w domu. Domowa kostka rosołowa jest w pełni naturalna, pozbawiona konserwantów i zbędnych dodatków. Przygotowując ją samemu, wiemy co wchodzi w jej skład, który możemy w dowolny sposób modyfikować, wedle uznania. Domową kostkę rosołową można przygotować z samych warzyw, ale także w wersji drobiowej, wołowej, czy takiej, jaka nam pasuje.

Kostkę rosołowa można przygotować w bardzo łatwy sposób bez dużego nakładu pracy. Dzięki nim będziemy mieli pewność, że zupa czy rosół przygotowany na bazie domowej kostki rosołowej będzie smaczna i zdrowa. Domową kostkę rosołową można przełożyć do małych słoiczków i cieszyć się jej smakiem przez długi czas. Można również ją umieścić w foremkach do lodu i zamrozić.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domową kostkę rosołową, która będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw, zup a szczególnie rosołu.

PRZEPIS NA DOMOWĄ KOSTKĘ ROSOŁOWĄ



Składniki

  • 400 g mięsa z kurczaka
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g pora
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka gałązek świeżych ziół
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 25 g soli
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

  • Surowe mięso zmielić, najlepiej dwukrotnie.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, pora w krążki.
  • Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce.
  • Seler naciowy oraz zioła drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie 40- 50 minut, całość zmiksować na papkę.
  • Tak przygotowaną gorącą mieszankę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

piętnaście − osiem =