Domowe wafelki Knoppers

Domowe wafelki Knoppers

Domowe wafelki Knoppers są przepyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Moim zdaniem smakują dużo lepiej niż te ze sklepu. Przełożone masą mleczną i kakaowo-orzechową stanowią idealną przekąskę dla dzieci. Fajnie sprawdzają się również jako słodki dodatek do filiżanki kawy.



Domowe Knoppersy są bardzo łatwe do zrobienia i nie potrzeba do ich przygotowania skomplikowanych i wyszukanych składników. Niezbędne będzie masło, mleko w proszku, kakao, cukier, czekolada, orzeszki ziemne oraz śmietanka. Całą instrukcję ich przygotowania znajdziecie poniżej.

Polecamy sprawdzić również nasz przepis na ciasto a’la knoppers!

DOMOWE WAFELKI KNOPPERS – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g miękkiego masła
  • 300 g mleka w proszku (niebieskie)
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 125 g cukru
  • 3 duże wafle
  • 100 g czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych


Wykonanie

  • Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy, do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masło ucieramy na puszystą masę, na wysokich obrotach. Kiedy masło będzie jasne i puszyste, zmniejszamy obroty miksera i cały czas miksując, stopniowo dodajemy naprzemiennie mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Gotową masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej części masy dodajemy kakao oraz połowę posiekanych orzeszków ziemnych, mieszamy.
  • Wafel układamy na desce, wykładamy masę kakaową z orzeszkami. Przykrywamy drugim waflem, wykładamy jasną masę i przykrywamy trzecim waflem.
  • Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewę wykładamy na wafla, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.
  • Wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Następnie kroimy w kwadraty. Smacznego!


Domowe wafelki Knoppers przepis
domowy knoppers
wafelki knopperes


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 18

Dodaj komentarz

4 + 9 =