Domowe wafelki Knoppers

Domowe wafelki Knoppers

Domowe wafelki Knoppers są przepyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. Moim zdaniem smakują dużo lepiej niż te ze sklepu. Przełożone masą mleczną i kakaowo-orzechową stanowią idealną przekąskę dla dzieci. Fajnie sprawdzają się również jako słodki dodatek do filiżanki kawy.



Domowe Knoppersy są bardzo łatwe do zrobienia i nie potrzeba do ich przygotowania skomplikowanych i wyszukanych składników. Niezbędne będzie masło, mleko w proszku, kakao, cukier, czekolada, orzeszki ziemne oraz śmietanka. Całą instrukcję ich przygotowania znajdziecie poniżej.

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że przygotujecie je jeszcze nie raz!

DOMOWE WAFELKI KNOPPERS – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g miękkiego masła
  • 300 g mleka w proszku (niebieskie)
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 125 g cukru
  • 3 duże wafle
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych


Wykonanie

  • Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy, do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masło ucieramy na puszystą masę, na wysokich obrotach. Kiedy masło będzie jasne i puszyste, zmniejszamy obroty miksera i cały czas miksując, stopniowo dodajemy naprzemiennie mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Gotową masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej części masy dodajemy kakao oraz połowę posiekanych orzeszków ziemnych, mieszamy.
  • Wafel układamy na desce, wykładamy masę kakaową z orzeszkami. Przykrywamy drugim waflem, wykładamy jasną masę i przykrywamy trzecim waflem.
  • Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewę wykładamy na wafla, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.


Domowe wafelki Knoppers przepis
domowy knoppers
wafelki knopperes


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

dwanaście + czternaście =