Domowy Dżem Wiśniowy



Sezon wiśniowy w pełni, dlatego też warto go wykorzystać i stworzyć z wiśni smaczne przetwory.  Domowy dżem wiśniowy, szczególnie w sezonie zimowym smakuje rewelacyjnie!

Składniki: 

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • cukier żelujący 2:1


Przygotowanie:

  • Wiśnie dokładnie umyć, usunąć ogonki, oraz wydrylować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok. 4 godziny, aby puściły sok.
  • Po upływie czasu postawić na kuchni, doprowadzić do wrzenia, następnie dodać sok z cytryny i gotować ok. 10 minut. 
  • Rozdrobnić blenderem wedle uznania.
  • Gorący dżem przyłożyć do słoików i mocno zakręcić. Postawić do góry dnem na ok. 20 minut, po czym odwrócić i pozostawić do wystygnięcia. 


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

16 + 7 =