Sezon wiśniowy w pełni, dlatego też warto go wykorzystać i stworzyć z wiśni smaczne przetwory. Domowy dżem wiśniowy, szczególnie w sezonie zimowym smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 3 łyżki soku z cytryny
- cukier żelujący 2:1
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie umyć, usunąć ogonki, oraz wydrylować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok. 4 godziny, aby puściły sok.
- Po upływie czasu postawić na kuchni, doprowadzić do wrzenia, następnie dodać sok z cytryny i gotować ok. 10 minut.
- Rozdrobnić blenderem wedle uznania.
- Gorący dżem przyłożyć do słoików i mocno zakręcić. Postawić do góry dnem na ok. 20 minut, po czym odwrócić i pozostawić do wystygnięcia.