Owocowy 3 Bit



Ciasto 3 bit to bardzo popularny deser zaliczany do ciast bez pieczenia. Jak dobrze kojarzę, było to pierwsze ciasto bez pieczenia, jakie przygotowałam u siebie w domu. Bardzo mi posmakowało i przygotowuję go bardzo często. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i nieco zmodyfikować ten przepis.

W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na owocowego 3 bita! Zapraszam!

Owocowy 3 bit to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego 3 bita – pysznego ciasta, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Wszystkie warstwy zostają bez zmian, jedynie masa kajmakowa zastąpiona jest dżemem porzeczkowym. Taka wersja 3 bita smakuje naprawdę świetnie.

Owocowy 3 bit to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które zachwyci podniebienia każdego miłośnika tego typu wypieków. Masa budyniowa w połączeniu z masą śmietanową, dżemem porzeczkowym i herbatnikami to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto jest naprawdę świetne. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

PRZEPIS NA OWOCOWEGO 3 BITA



Składniki

MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml mleka
  • 200 g margaryny/masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

MASA ŚMIETANOWA

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • 3 śmietan-fixy

DODATKOWO

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 500 g herbatników
  • czekolada do posypania

Wykonanie

  • Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowujemy, a w 200 ml mieszamy cukier z dodatkiem mąki. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Miękkie masło miksujemy, dodając do niego stopniowo przygotowany budyń.
  • Blaszkę o wymiarach 25×31 wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy warstwę herbatników, smarujemy je dżemem porzeczkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
  • Masę budyniową przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, a między czasie przygotowujemy masę śmietanową.
  • Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i śmietan-fiksu. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.