Owocowy 3 Bit



Ciasto 3 bit to bardzo popularny deser zaliczany do ciast bez pieczenia. Jak dobrze kojarzę, było to pierwsze ciasto bez pieczenia, jakie przygotowałam u siebie w domu. Bardzo mi posmakowało i przygotowuję go bardzo często. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i nieco zmodyfikować ten przepis.

W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na owocowego 3 bita! Zapraszam!

Owocowy 3 bit to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego 3 bita – pysznego ciasta, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Wszystkie warstwy zostają bez zmian, jedynie masa kajmakowa zastąpiona jest dżemem porzeczkowym. Taka wersja 3 bita smakuje naprawdę świetnie.

Owocowy 3 bit to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które zachwyci podniebienia każdego miłośnika tego typu wypieków. Masa budyniowa w połączeniu z masą śmietanową, dżemem porzeczkowym i herbatnikami to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto jest naprawdę świetne. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

PRZEPIS NA OWOCOWEGO 3 BITA



Składniki

MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml mleka
  • 200 g margaryny/masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

MASA ŚMIETANOWA

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • 3 śmietan-fixy

DODATKOWO

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 500 g herbatników
  • czekolada do posypania

Wykonanie

  • Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowujemy, a w 200 ml mieszamy cukier z dodatkiem mąki. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Miękkie masło miksujemy, dodając do niego stopniowo przygotowany budyń.
  • Blaszkę o wymiarach 25×31 wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy warstwę herbatników, smarujemy je dżemem porzeczkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
  • Masę budyniową przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, a między czasie przygotowujemy masę śmietanową.
  • Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i śmietan-fiksu. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *