Szybkie Ciasto Porzeczkowe



Ciasto porzeczkowe to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wilgotne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.

Poniżej znajdziecie znakomity i przede wszystkim sprawdzony przepis na szybkie ciasto porzeczkowe.

Ciasto jest tak błyskawiczne i proste w wykonaniu, że poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z wypiekami.

Tak przygotowywane ciasto możecie wykonać także z innymi ulubionym owocami np. z malinami czy jagodami. Domowe ciasto porzeczkowe to idealny dodatek do kawy, a także szybki poczęstunek w przypadku niespodziewanych gości.

Poniżej znajdziecie pyszny przepis na ciasto porzeczkowe, które możecie wykonać w ekspresowym tempie. Z pewnością będziecie zadowoleni z tego wypieku!



Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeże porzeczki

Przygotowanie:

  • Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Nadal miksując, stopniowo wlewamy olej oraz mleko, po czym dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
  • Porzeczki wsypujemy do powstałej masy. Ilość porzeczek to już kwestia indywidualna 🙂
  • Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 25 cm. Wierzch ciasta również wykładamy porzeczkami.


  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 40 minut.
  • Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

1 komentarz

Dodaj komentarz

14 + siedem =