
Rosół to tradycyjne polskie danie, uwielbiane przez dorosłych, jak i dzieci. W Polsce tradycyjnie gotujemy rosół w niedzielę, co nie oznacza, że nie możemy go przygotować w inny dzień.
Ta aromatyczna i pyszna zupa zazwyczaj podawana jest z makaronem z dodatkiem marchewki oraz świeżych ziół. Rosół może być także bazą do wielu innych pysznych zup, np. pomidorowej. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny i domowy rosół z kurczaka.
Składniki na domowy rosół:
- 1 kurczak lub jego części (skrzydełka, udka, korpus)
- 3,5 l wody,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1/2 pora,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- lubczyk,
- sól do smaku,
- makaron.
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Opłukać w wodzie.
- Wlać do garnka wodę, następnie umieścić w niej kurczaka.
- Między czasie przygotować wszystkie warzywa. Cebulę opalić na widelcu lub patelni.
- Po zagotowaniu wody zebrać szumowinę, następnie umieścić w garnku warzywa.
- Pogotować godzinę, następnie dodać posiekane zioła – natkę pietruszki i lubczyk.
- Po kolejnej godzinie gotowania sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą.
- Gotowy rosół podawać z makaronem i pokrojoną marchewką.
Smacznego!
Domowy rosół jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Tutaj znajdziecie ciekawy artykuł na ten temat: Dlaczego Rosół Jest Zdrowy? Właściwości Zdrowotne Rosołu

