Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone



Pyszna tarta z malinami i kremem mascarpone, która z pewnością posmakuje każdemu z Was!

Składniki (spód):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g masła schłodzonego,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko.

Składniki (krem):

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki,
  • 2 jajka,
  • 400g malin (mogą być mrożone),
  • 2 galaretki malinowe.

Przygotowanie:

Spód:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier.
  • Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto.
  • Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • Formę na tartę 24 cm posmarować masłem.
  • Piekarnik nagrzać na 190 stopni, ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia, a następnie ciasto z papierem przenieść do formy.
  • Odwracamy papierem do góry i wykładamy nim spód oraz boki formy, odklejamy papier.
  • Ciasto w formie należy delikatnie obciążyć, aby nie podniosło się podczas pieczenia. Może to być folia aluminiowa lub papier do pieczenia z soczewicą, lub grochem łuskanym.
  • Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć obciążenie i piec jeszcze przez 13 minut na lekko żółty kolor.


Krem:

  • Zmiksować serek mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.
  • Delikatnie wlać na spód i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż masa zastygnie.

Maliny w galaretce:

  • Maliny z 2 łyżkami cukru lekko podgrzewamy.
  • Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do malin. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Lekko stężone maliny z galaretką wlewamy na tartę.
  • Odstawiamy do lodówki.

Uwaga! Z tej ilości ciasta pozostanie nam ok. 1/3 do wykorzystania innym razem. Możemy także podzielić ciasto na dwie części i upiec dwie tarty.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.