Sałatka z Ogórków do Słoików



Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków do słoików to kolejny świetny pomysł na zachowanie cudownego smaku ogórków na dłużej. Tak przygotowana sałatka z ogórków to samo zdrowie! Przygotowując ją w domu, mamy pewność, że nie posiada ona żadnych chemicznych specyfików, które zawierają słoikowe sałatki kupowane w sklepach. Mamy także pewność, że nasza sałatka przygotowana jest z dobrej jakości warzyw.

W sałatce tej znajdziemy świeże ogórki, paprykę, cukinię, oraz cebulę, czyli wszystko to co smaczne i zdrowe. Połączenie tych składników z zalewą i zamknięcie ich w słoikach pozwoli nam przygotować smaczną sałatkę, której smakiem możemy cieszyć się przez długi czas.

Przepis na sałatkę z ogórków jest bardzo łatwy i szybki. Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Każdy z Was może ją przygotować w swoim domu, nawet jeśli będzie to jego pierwsza tego typu sałatka do słoików.

Sałatkę z ogórków można serwować do obiadu, szczególnie do różnego rodzaju dań mięsnych, świetnie smakuje także do różnego rodzaju dań i przekąsek z grilla. Można także zabrać taką sałatkę do pracy i zjeść z kanapką.

Zapraszam do zapoznania się z szybkim i łatwym przepisem na pyszną sałatkę z ogórków do słoików. Dzięki nim możemy cieszyć się cudownym smakiem warzyw przez całą zimę.

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW



Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cukinii
  • 0,5 kg papryki (czerwonej i żółtej)
  • 250 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g cebuli
  • 4 łyżki soli
  • Przyprawy na 1 słoik o pojemności 300 ml: 2 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy.

Zalewa

  • 1 l wody
  • 250 ml octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  • Ogórki myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski lub garnka.
  • Cukinię kroimy w półplasterki.
  • Paprykę kroimy w cienkie słupki.
  • Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek również obieramy i kroimy w plasterki.
  • Wszystkie składniki mieszamy z 4 łyżkami soli i odstawiamy na 2-3 godziny.
  • Po upływie czasu warzywa odsączamy z wody i przekładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy również przyprawy.
  • Wszystkie składniki na zalewę łączymy, zagotowujemy, a następnie gorącą zalewą zalewamy słoiki.
  • Wszystkie słoiki zakręcamy czystymi nakrętkami.
  • Dno garnka wykładamy ściereczką, a na niej układamy słoiki, tak aby się nie stykały. Garnek zalewamy wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 10 minut.
  • Po pasteryzacji wykładamy do góry dnem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

4 komentarze

Dodaj komentarz

dziewiętnaście + dziesięć =