Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to idealna przekąska, dla osób, które lubią słodko-kwaśne połączenia. Te puszyste bułeczki to idealny pomysł na letnie popołudnie, a także świetna przekąska do pracy, czy na piknik. Ciasto wychodzi niesamowicie delikatne i fajnie wyrasta. Dzięki temu drożdżówki są naprawdę mięciutkie, puszyste i pyszne.



Przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem wbrew pozorom nie jest trudny. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej. Jestem pewna, że drożdżówki z budyniem i rabarbarem zachwycą Was swoim smakiem! Zapraszam na przepis!

DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I BUDYNIEM – PRZEPIS

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Budyń

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Rabarbar

  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania

Wykonanie

  • Do miski wlać letnie mleko, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszać do połączenia i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

     
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól oraz wbić jajka. Wlać rozczyn i wyrobić ciasto, za pomocą robota lub ręcznie. Podczas wyrabiania ciasta wlać płynne masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Pozostawić w misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

     
  • Budyń: do rondelka wlać 3/4 mleka, dodać cukier i podgrzewać. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniu z mlekiem i podgrzewać, energicznie mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.

     
  • Rabarbar umyć i pokroić w paseczki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i podgrzewać kilka minut, aż lekko zmięknie.

  • Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać za pomocą dłoni do uzyskania tak zwanej kruszonki.

     
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich przykryć ściereczką i odłożyć na później. Drogą część ciasta podzielić na 6 kawałków. Z każdego z nich uformować okrągłą drożdżówkę. Za pomocą szklanki zrobić wgłębienie. Przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć na 20 minut ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Tak samo postępować z odłożonym ciastem.

  • Wyrośnięte drożdżówki wypełnić budyniem, rabarbarem i posypać kruszonką. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do zarumienienia.

     
  • Przestygnięte drożdżówki udekorować lukrem lub cukrem pudrem.


Drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 12

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − jeden =