Młode ziemniaki pieczone z serem i ziołami

Młode ziemniaki pieczone z serem i ziołami

Młode ziemniaczki pieczone z serem i ziołami to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Dodatek ciągnącego się sera oraz przypraw nadaje im cudownego smaku. Ziemniaki są mięciutkie w środku a chrupiące na zewnątrz. Smakują obłędnie.



Takie pieczone ziemniaki z serem i ziołami idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także jako ciepła przekąska. Możemy zaserwować je na domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Goście z pewnością będą zadowoleni z takiej przekąski.

Ziemniaczki z tego przepisu są bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakują naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z SEREM I ZIOŁAMI

Liczba porcji: 4 | Czas pieczenia: 25 minut: | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 100 g żółtego sera
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli w płatkach


Wykonanie

  • Ziemniaku dokładnie myjemy (nie obieramy). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy za pomocą łyżki lub dłoni. Układamy w naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
  • Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niego masło w temperaturze pokojowej, posiekaną pietruszkę, paprykę słodką, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie ser z przyprawami. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 5-7 minut.


Młode ziemniaki pieczone z serem i ziołami
Młode ziemniaki pieczone z serem i ziołami
Młode ziemniaki pieczone z serem i ziołami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.