Domowe drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków zarówno dzieci, jak i dorosłych. Szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do sezonowych owoców, warto pokusić się o pyszne drożdżówki z malinami, truskawkami czy wiśniami.
Domowe drożdżówki z serem i wiśniami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, a także smaczna przekąska do pracy. Poniższy przepis na drożdżówki jest naprawdę prosty, dlatego też każdy z Was sobie poradzi z ich wykonaniem.
Takie drożdżówki możemy także przygotować z mrożonych owoców, dlatego też przepis ten możecie wykorzystywać przez cały rok!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 7g drożdży instant
- szklana ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 20g roztopionego masła
Nadzienie:
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 500 gram twarogu
- kilka wiśni lub czereśni
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Mąkę wsypać do miski. Wymieszać z cukrem wanilinowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn.
- Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1h.
- Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami. Owoce wydrylować.
- Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
- Z ciasta wykrawać krążki (u mnie przy pomocy szklanki). Pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie (u mnie przy pomocy spodka od kieliszka).
- Wgłębienie uzupełnić nadzieniem serowym. Na nadzienie nałożyć owoce.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 18-20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Moje już się pieką! Nie mogę się doczekać 🙂
Ja zrobiłam nadzienie z brzoskwini i zrobiłam kruszonkę – właśnie się pieką