Drożdżówki z Serem i Wiśniami



Domowe drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków zarówno dzieci, jak i dorosłych. Szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do sezonowych owoców, warto pokusić się o pyszne drożdżówki z malinami, truskawkami czy wiśniami.

Domowe drożdżówki z serem i wiśniami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, a także smaczna przekąska do pracy. Poniższy przepis na drożdżówki jest naprawdę prosty, dlatego też każdy z Was sobie poradzi z ich wykonaniem.

Takie drożdżówki możemy także przygotować z mrożonych owoców, dlatego też przepis ten możecie wykorzystywać przez cały rok!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 7g drożdży instant
  • szklana ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 20g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 gram twarogu
  • kilka wiśni lub czereśni
  • 2 żółtka


Sposób przygotowania:

  • Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Mąkę wsypać do miski. Wymieszać z cukrem wanilinowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn.
  • Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1h.
  • Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami. Owoce wydrylować.
  • Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
  • Z ciasta wykrawać krążki (u mnie przy pomocy szklanki). Pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie (u mnie przy pomocy spodka od kieliszka).
  • Wgłębienie uzupełnić nadzieniem serowym. Na nadzienie nałożyć owoce.
  • Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 18-20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).


2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × trzy =