FIT Ciasto z Jabłkami i Cynamonem – BEZ Cukru i Tłuszczu



Ciasto z jabłkami to obowiązkowa pozycja na liście tradycyjnych wypieków. Jest smaczne, puszyste, wilgotne i wyjątkowe. Niestety domowe ciasta nie należą do zbyt zdrowych smakołyków. Mają mnóstwo kalorii, a osoby będące na diecie nie mogą sobie na nie pozwolić zbyt często. Nie martwcie się, mamy coś dla Was!

Poniżej przygotowaliśmy dla Was pyszny przepis na fit ciasto z jabłkami, na które śmiało możecie sobie pozwolić, nawet będąc na diecie. Poniższy przepis nie zawiera ani grama tłuszczu i cukru a smakuje obłędnie. Sprawdźcie sami!

Składniki:

200 ml mleka,
200 g mąki orkiszowej,
200 g mąki pszennej,
jajko,
2 opakowania drożdży instant (16 g),
2 płaskie łyżeczki cynamonu,
80 g erytrolu,
400 g jabłek (już po obraniu i wypestkowaniu)



Wykonanie:

Mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, drożdże, łyżeczkę cynamonu, 50 g erytrolu. Następnie dodajemy mokre składniki: jajko, mleko, które wcześniej warto podgrzać, tak by było ciepłe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W wolnej chwili przygotowujemy jabłka. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wraz z pozostałym erytrolem i cynamonem smażymy na patelni. Gdy jabłka zmiękną a erytrol się zeszkli, pozostawimy je do ostygnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego nasze wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie mieszamy. Do wyłożonej papierem keksówki dajemy gotowe ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180*C.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.