Pudding chia to świetny pomysł na zdrowy deser i smaczną przekąskę w ciągu dnia. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie! Sprawdźcie sami.
Składniki:
– 2 płaskie łyżki nasion Chia,
– 175 ml zwykłego mleka (może być również kokosowe, migdałowe itp.),
– 1/2 jabłka,
– 1/3 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Mleko przelewamy do naczynia, w którym chcemy przygotować nasz pudding, następnie dodajemy nasiona Chia, wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona napęczniały (parę godzin też wystarczy).
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnie, dodajemy cynamon oraz łyżkę wody, dzięki temu jabłka nie będą przywierać do patelni. Całość smażymy kilka minut na małym ogniu.
Gdy nasze nasiona Chia już napęcznieją, dodajemy do nich nasze smażone jabłka.
Smacznego!