Kruche Ciasteczka Gęsie Łapki z Cynamonem



Kruche ciasteczka o bardzo ciekawej nazwie – gęsie łapki. Nazywają się tak, ponieważ faktycznie przypominają one gęsie łapki w dosłownym tego słowa znaczeniu. Ciasteczka są kruche, bardzo smaczne a co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu.

Kruche ciasteczka uwielbia każdy! U nas w domu, przygotowujemy je bardzo często. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, wolimy sami coś przygotować, niż kupować w sklepie. Samo pieczenie i wykrawanie ciasteczek jest wielką frajdą dla dzieci, następnie czas oczekiwania na ich upieczenie a później rozkoszowanie się ich smakiem.

Zabierając się za domowe wypieki na szybko, zazwyczaj stawiamy na kruche ciasteczka gęsie łapki, ze względu na szybki czas przygotowania. Można je przygotować w błyskawicznym tempie. Wystarczy połączyć kilka składników, które, z pewnością posiadacie w swoich domach.



Kruche ciasteczka to idealny pomysł na smaczny deser do kawy, a także słodka przekąska dla najmłodszych. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi słodkości, niezależnie od wieku!

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 żółtka jajka
  • ok. 5 łyżek cukru do obtaczania
  • płaska łyżeczka cynamonu


Przygotowanie

  • Masło posiekać nożem. Twaróg  pokruszyć, mąkę przesiać, dodać żółtka jajka.
  • Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na  około 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować na kilka mm, a następnie wykrawać kółka szklanką.
  • Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać w cukrze, a następnie złożyć ponownie na pół i znów obtoczyć w cukrze wymieszanym w cynamonem.


  • Ciasteczka należy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 20 minut.


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.