Pieczone różyczki kalafiora

Pieczone różyczki kalafiora

Kalafior to pyszne warzywo, które jest głównym składnikiem zup, sałatek lub dodatkiem do obiadu. Dziś mam dla Was pomysł na jego wykorzystanie w zupełnie innej wersji — pieczonej, jako przekąska.



Pieczone różyczki kalafiora w przyprawach to pomysł na niebanalną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na domową imprezę lub do wieczornego filmu zamiast chipsów. Przygotowanie jest dziecinne proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pieczone różyczki kalafiora świetnie smakują same, ale można je również podać np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowego.

PIECZONE RÓŻYCZKI KALAFIORA PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kurkumy


Przygotowanie

1. Kalafiora dzielę na różyczki, umieszczam na sitku i płuczę pod zimną, bieżącą wodą.

2. W miseczce umieszczam wszystkie przyprawy, wlewam oliwę i mieszam.

3. Marynatą polewam kalafior i całość delikatnie mieszam, by rozprowadzić po nich przyprawy.

4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam różyczki kalafiora.

5. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Warzywa piekę ok. 30 minut.

Wskazówka: Na kilka minut przed końcem pieczenia różyczki kalafiora można posypać startym na tarce serem żółtym lub parmezanem.



Pieczone różyczki kalafiora przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 201

1 komentarz

Dodaj komentarz

1 × pięć =