Pieczone różyczki kalafiora

Pieczone różyczki kalafiora

Kalafior to pyszne warzywo, które jest głównym składnikiem zup, sałatek lub dodatkiem do obiadu. Dziś mam dla Was pomysł na jego wykorzystanie w zupełnie innej wersji — pieczonej, jako przekąska.



Pieczone różyczki kalafiora w przyprawach to pomysł na niebanalną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na domową imprezę lub do wieczornego filmu zamiast chipsów. Przygotowanie jest dziecinne proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pieczone różyczki kalafiora świetnie smakują same, ale można je również podać np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowego.

PIECZONE RÓŻYCZKI KALAFIORA PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kurkumy


Przygotowanie

1. Kalafiora dzielę na różyczki, umieszczam na sitku i płuczę pod zimną, bieżącą wodą.

2. W miseczce umieszczam wszystkie przyprawy, wlewam oliwę i mieszam.

3. Marynatą polewam kalafior i całość delikatnie mieszam, by rozprowadzić po nich przyprawy.

4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam różyczki kalafiora.

5. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Warzywa piekę ok. 30 minut.

Wskazówka: Na kilka minut przed końcem pieczenia różyczki kalafiora można posypać startym na tarce serem żółtym lub parmezanem.



Pieczone różyczki kalafiora przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 124

Dodaj komentarz

7 + pięć =