Gołąbki bez zawijania
Nie znam osoby, która nie lubiłaby domowych gołąbków, szczególnie tych z młodej kapusty. Znam jednak osoby, które nie lubią kapusty i zazwyczaj podczas jedzenia gołąbków ją ściągają i odkładają na bok talerza. Nie każdy lubi także bawić się w zawijanie gołąbków dlatego też idealnym rozwiązaniem dla takich osób będą gołąbki bez zawijania. Równie dla tych, którzy ściągają kapustę oraz tych, którzy nie lubią ich zawijać – gołąbki bez zawijania będą idealne!
Przepis na gołąbki bez zawijania jest bardzo prosty, a same gołąbki przepyszne. Czas od czasu warto wypróbować czegoś innego i przygotować tradycyjną potrawę nieco inaczej. Urozmaici to nasze codzienne menu i wprowadzi do niego coś nowego, co być może zostanie w nim na dłużej. A myślę, że gołąbki bez zawijania na pewno.
Tradycyjne gołąbki jak sami dobrze wiecie, są dosyć pracochłonne i zabierają naprawdę dużo czasu. Gołąbki bez zawijania, znane także jako gołąbki leniwe są o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków, zawijanych w liście kapusty.
Domowe gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są bardzo smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi tradycyjnych gołąbków i nie tylko.
PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domowe gołąbki leniwe bez zawijania. Szybkie i smaczne danie obiadowe, idealne dla każdego.
Składniki
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 600 g młodej kapusty
- 100 g ryżu
- 2 małe cebule
- mąka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Składniki na sos
- 500 ml passaty
- 3 łyżki śmietany 18%
- 400 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, a następnie drobno poszatkować. Możemy zrobić to przy użyciu szatkownicy lub za pomocą noża.
- Kapustę przełożyć do miski, zasypać łyżeczką soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na łyżce masła.
- Mięso mielone przełożyć do garnka, dodać do niego kapustę, sypki ryż i podsmażoną cebulkę. Następnie wbić jajko, wsypać szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz odrobinę chilli, jeśli lubicie nutkę pikanterii. Całość wymieszać na jednolitą masę.
- Deskę opruszyć mąką, następne z przygotowanej masy formować kotleciki, a następnie układać je na desce.
- Patelnię z odrobiną oleju rozgrzać, a następnie podsmażyć na niej gołąbki z obu stron. Gotowe gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.
- Do rondelka wlać passatę i wodę, całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką oraz ziołami prowasalskimi. Śmietankę przełożyć do szklanki, dodać dno niej odrobinę ciepłego sosu, wymieszać, a następnie całość wlać do rondelka.
- Gotowym sosem polać gołąbki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut, grzanie góra-dół, bez przykrycia.
Dziękuję .Chętnie i często korzystam z tego przepisu. Polecam.😃