Wuzetka Gigant



Wuzetka gigant

Wuzetka to bardzo popularne ciasto serwowane w wielu restauracjach czy kawiarniach. Bardzo często przygotowywana jest także w naszych domach, ze względu na cudowny smak, a także prostotę wykonania.

W moim domu wuzetka również gości bardzo często i każdy ją uwielbia. Zazwyczaj, kiedy upiekę tradycyjną wuzetkę, składającą się z dwóch biszkoptów, przełożonych masą, znika ona w ciągu kilku godzin, tak każdy ją uwielbia. Tym razem postanowiłam upiec wuzetkę w nieco większych rozmiarach i tak oto powstała wuzetka gigant.

Wuzetka gigant to smaczne ciasto, składające się z 3 biszkoptów kakaowych masy na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone oraz dodatku w postaci dżemu porzeczkowego. Kwaśne powidło przełamuje słodycz śmietany, dzięki czemu ciasto smakuje naprawdę świetnie. Nie jest mdłe ani za słodkie, jest idealne.

Wuzetka gigant bardzo przypadła do gustu moim gościom i domownikom, dlatego od teraz zawsze piekę domową wuzetkę w takich rozmiarach. Dzięki temu mam pewność, że każdy może zjeść tyle kawałków, ile chce, a wuzetki nie braknie.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną wuzetkę gigant. Wygląda bardzo ładnie. Jest smaczna, a dodatkowo bardzo wysoka, śmiało można ją serwować w formie tortu. 

PRZEPIS NA WUZETKĘ GIGANT



Składniki

BISZKOPT 

  • 4 jajka
  • 30 g mąki
  • 30 g kakao
  • 70 g cukru
  • szczypta sody

Powyższe składniki służą do przygotowania 1 biszkopta, należy upiec takie 3 biszkopty.  Blaszka 24×35 cm.

MASA

  • 1000 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • powidło porzeczkowe
  • 3 łyżeczki żelatyny

POLEWA

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka kakao 


Wykonanie

  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Następne dodać żółtka i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać wymieszaną mąkę z kakaem i sodą, całość delikatnie wymieszać. 
  • Powstałą masę wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 25 minut. Grzanie góra-dół. 
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać mascarpone, łyżka po łyżce. Do masy małym strumieniem wlewać żelatynę, ubijać do połączenia składników. 
  • Przestygnięty biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym, następnie wyłożyć na niego połowę masy i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wyłożyć pozostałą masę i przykryć go trzecim biszkoptem. 
  • Przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewą polać ciasto. Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować kokosem. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwa × 4 =