Gołąbki Bez Zawijania



Gołąbki bez zawijania

Nie znam osoby, która nie lubiłaby domowych gołąbków, szczególnie tych z młodej kapusty. Znam jednak osoby, które nie lubią kapusty i zazwyczaj podczas jedzenia gołąbków ją ściągają i odkładają na bok talerza. Nie każdy lubi także bawić się w zawijanie gołąbków dlatego też idealnym rozwiązaniem dla takich osób będą gołąbki bez zawijania. Równie dla tych, którzy ściągają kapustę oraz tych, którzy nie lubią ich zawijać – gołąbki bez zawijania będą idealne!

Przepis na gołąbki bez zawijania jest bardzo prosty, a same gołąbki przepyszne. Czas od czasu warto wypróbować czegoś innego i przygotować tradycyjną potrawę nieco inaczej. Urozmaici to nasze codzienne menu i wprowadzi do niego coś nowego, co być może zostanie w nim na dłużej. A myślę, że gołąbki bez zawijania na pewno.

Tradycyjne gołąbki jak sami dobrze wiecie, są dosyć pracochłonne i zabierają naprawdę dużo czasu. Gołąbki bez zawijania, znane także jako gołąbki leniwe są o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków, zawijanych w liście kapusty.

Domowe gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Są bardzo smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi tradycyjnych gołąbków i nie tylko.

PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domowe gołąbki leniwe bez zawijania. Szybkie i smaczne danie obiadowe, idealne dla każdego.



Składniki

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 600 g młodej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2 małe cebule
  • mąka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Składniki na sos

  • 500 ml passaty
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Wykonanie

  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, a następnie drobno poszatkować. Możemy zrobić to przy użyciu szatkownicy lub za pomocą noża.
  • Kapustę przełożyć do miski, zasypać łyżeczką soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na łyżce masła.
  • Mięso mielone przełożyć do garnka, dodać do niego kapustę, sypki ryż i podsmażoną cebulkę. Następnie wbić jajko, wsypać szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz odrobinę chilli, jeśli lubicie nutkę pikanterii. Całość wymieszać na jednolitą masę.
  • Deskę opruszyć mąką, następne z przygotowanej masy formować kotleciki, a następnie układać je na desce.
  • Patelnię z odrobiną oleju rozgrzać, a następnie podsmażyć na niej gołąbki z obu stron. Gotowe gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego.
  • Do rondelka wlać passatę i wodę, całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką oraz ziołami prowasalskimi. Śmietankę przełożyć do szklanki, dodać dno niej odrobinę ciepłego sosu, wymieszać, a następnie całość wlać do rondelka.
  • Gotowym sosem polać gołąbki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut, grzanie góra-dół, bez przykrycia.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *