Gulasz to jedno z najczęściej przygotowywanych dań obiadowych, które możemy przygotować z różnego rodzaju mięsa. Tym razem zaprezentujemy Wam gulasz drobiowy.
Danie to śmiało można przygotować w większej ilości i serwować na przez kilka dni, bez zastanawiania się „co na obiad?”. Gulasz drobiowy na drugi dzień wystarczy pogrzać i będzie on smakował równie dobrze, jak pierwszego dnia.
Gulasz drobiowy możemy podawać na wiele sposobów. Można go jeść z ziemniakami, kaszą i ryżem. Każdego dnia można go podawać z czymś innym, dzięki czemu codzienne będzie on smakował inaczej.
Poniżej znajdziecie przepis na gulasz drobiowy z pieczarkami, kukurydzą i papryką. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
PRZEPIS NA GULASZ DROBIOWY Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, czosnek granulowany.
Wykonanie:
- Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie podsmażamy na odrobinie oleju.
- Pieczarki myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, dorzucamy do kurczaka.
- Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni, następnie dodajemy do kurczaka.
- Dodajemy kukurydzę, całość zalewamy wodą, tak aby cale mięso było zanurzone.
- Doprawiamy papryką ostrą i czosnkiem. Dusimy całość około 15 minut.
- Po upływie czasu zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ryżem i ulubioną sałatką.