Sernik z Rosą



Sernik z rosą to bardzo popularne ciasto serowe na kruchym spodzie i bezową pianą na górze. Sernik z rosą to także klasyka pośród serników, dlatego każdy, kto jeszcze nie miał okazji go piec, koniecznie musi to zrobić.

Sernik z rosą zachęca nie tylko smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Jego urok tkwi w kropelkach rosy, które pojawiają się na bezie, kiedy sernik stygnie. Są to kropelki karmelizowanego cukru, które uwalniają się z bezowej pianki pod wpływem temperatury.

Koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis na pyszny sernik z rosą, który z pewnością Wam posmakuje. Będzie idealnym wypiekiem na święta oraz inne uroczystości.



PRZEPIS NA SERNIK Z ROSĄ

Sernik z rosą – składniki

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Pianka bezowa

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru


Sernik z rosą – wykonanie

Kruche ciasto:

  • Zagnieść kruche ciasto, do przesianej przez sito mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder.
  • Siekamy składniki na kruszonkę, następnie dodajemy jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i formujemy kulkę.
  • UWAGA: Pamiętajcie, że dwa białka, które Wam zostaną, można odłożyć na bezę, którą będziemy przygotowywać później.
  • Formę 25×40 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy na plastry i rozkładamy na spodzie blachy. Formujemy palcami, aby pokryć całe dno blachy.
  • Dziurkujemy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Masa serowa:

  • 2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
  • UWAGA: Pamiętajcie, aby w tym przypadku również odłożyć białka na bezę.
  • Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy ser, cały czas miksując.
  • W osobnej miseczce mieszamy mleko z sypkim budyniem. Taką mieszankę stopniowo, miksując na małych obrotach wlewamy do masy serowej. Na sam koniec dodajemy olej.
  • Powstałą masę wlewamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do nagrzanego Piekarnika do 180 stopni na 45 minut.


Bezowa piana

  • Pianę należy przygotowywać ok. 10 minut przed końcem pieczenia naszego sernika. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  • Pianę wykładamy na gorący sernik . Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 15 minut.
  • Gotowy sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.


2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − trzy =