Guacamole z Groszku



Guacamole to nic innego jak pasta, która zazwyczaj przygotowana jest na bazie awokado. Idealnie komponuje się z przekąskami, chipsami czy tortillą.

Istnieje wiele ciekawych przepisów na przygotowanie domowego guacamole, ja tym razem postanowiłam przygotować je na bazie zielonego groszku. Tak przygotowana pasta bardzo często gości w naszym domu i uzupełnia poranne śniadanie w cenne składniki, które zawiera groszek.

Często także przygotowuję guacamole w formie dodatku do nachosów oraz innych przekąsek, kiedy odwiedzają nas znajomi.

Guacamole w ostatnim czasie stało się bardziej popularne niż dotychczas, coraz częściej gości na stole w wielu domach. Polecam i Wam skosztować, być może wpadnie w Wasze gusta smakowe. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na pyszne guacamole z groszku.

PRZEPIS NA GUACAMOLE Z GROSZKU



Składniki

  • puszka zielonego groszku
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz, bazylia 
  • chilli – można pominąć

Wykonanie

  • Czosnek przeciskamy przez praskę. 
  • Groszek odcedzamy z zalewy. Możemy pozostawić dosłownie 2-3 łyżki zalewy, jeśli chcemy by guacamole było bardziej rzadkie i kremowe.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę.
  • Guacamole warto odstawić choć na chwilę by całość się „przeżarła”. 

Takim guacamole można smarować, kanapki tortillę itp. 





Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

3 × jeden =