Guacamole z Groszku



Guacamole to nic innego jak pasta, która zazwyczaj przygotowana jest na bazie awokado. Idealnie komponuje się z przekąskami, chipsami czy tortillą.

Istnieje wiele ciekawych przepisów na przygotowanie domowego guacamole, ja tym razem postanowiłam przygotować je na bazie zielonego groszku. Tak przygotowana pasta bardzo często gości w naszym domu i uzupełnia poranne śniadanie w cenne składniki, które zawiera groszek.

Często także przygotowuję guacamole w formie dodatku do nachosów oraz innych przekąsek, kiedy odwiedzają nas znajomi.

Guacamole w ostatnim czasie stało się bardziej popularne niż dotychczas, coraz częściej gości na stole w wielu domach. Polecam i Wam skosztować, być może wpadnie w Wasze gusta smakowe. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na pyszne guacamole z groszku.

PRZEPIS NA GUACAMOLE Z GROSZKU



Składniki

  • puszka zielonego groszku
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz, bazylia 
  • chilli – można pominąć

Wykonanie

  • Czosnek przeciskamy przez praskę. 
  • Groszek odcedzamy z zalewy. Możemy pozostawić dosłownie 2-3 łyżki zalewy, jeśli chcemy by guacamole było bardziej rzadkie i kremowe.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę.
  • Guacamole warto odstawić choć na chwilę by całość się „przeżarła”. 

Takim guacamole można smarować, kanapki tortillę itp. 





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *