Imprezowe zapiekanki z ciasta francuskiego

Imprezowe zapiekanki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to niezwykły produkt. Możemy z niego wyczarować mnóstwo smacznych przekąsek oraz dań na słodko i na słono. Dziś mam dla was propozycję na ekspresowe w przygotowaniu zapiekanki z ciasta francuskiego z pysznymi dodatkami. Smakują wyśmienicie i doskonale sprawdzą się na domową imprezę lub kolację. Jeśli lubicie przygotowywać ciekawe przekąski dla gości, serdecznie polecam wypróbować ten przepis.



PRZEPIS NA IMPREZOWE ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 15 minut

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej prosciutto
  • 1 gruszka
  • ok. 50 g sera pleśniowego Blue
  • kilka orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • ketchup

Przygotowanie

  • Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Ser pleśniowy również pokroić w kosteczkę.
  • Orzechy włoskie posiekać nożem na desce.
  • Szynkę parmeńską porwać na mniejsze kawałki.
  • Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć na blacie i wyciąć z niego prostokąty. Następnie przełożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Każdy kawałek ciasta posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć szynkę, gruszkę oraz ser pleśniowy. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu zapiekanki posypać rukolą.


przekąski z ciasta francuskiego
zapiekanki z ciasta francuskiego


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

2 komentarze

Dodaj komentarz

trzy − dwa =