Ciasto francuskie to niezwykły produkt. Możemy z niego wyczarować mnóstwo smacznych przekąsek oraz dań na słodko i na słono. Dziś mam dla was propozycję na ekspresowe w przygotowaniu zapiekanki z ciasta francuskiego z pysznymi dodatkami. Smakują wyśmienicie i doskonale sprawdzą się na domową imprezę lub kolację. Jeśli lubicie przygotowywać ciekawe przekąski dla gości, serdecznie polecam wypróbować ten przepis.
PRZEPIS NA IMPREZOWE ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 15 minut
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej prosciutto
- 1 gruszka
- ok. 50 g sera pleśniowego Blue
- kilka orzechów włoskich
- garść rukoli
- ketchup
Przygotowanie
- Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ser pleśniowy również pokroić w kosteczkę.
- Orzechy włoskie posiekać nożem na desce.
- Szynkę parmeńską porwać na mniejsze kawałki.
- Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć na blacie i wyciąć z niego prostokąty. Następnie przełożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Każdy kawałek ciasta posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć szynkę, gruszkę oraz ser pleśniowy. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15 minut.
- Po upieczeniu zapiekanki posypać rukolą.
Czy na zimno są dobre?
Zarówno na ciepło jak i na zimno są bardzo smaczne 🙂