Piernik łyżką mieszany

Piernik łyżką mieszany

Szybki i łatwy w przygotowaniu piernik łyżką mieszany. Czas jego przygotowania to dosłownie 5 minut. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski i ze sobą wymieszać. Następnie wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać, aż się upiecze.



W dodatku taki piernik można przygotować nawet w ostatniej chwili. Nie trzeba nic ucierać ani czekać aż dojrzeje. Jest gotowy do podania, tuż po upieczeniu.

Piernik łyżką mieszamy, zawsze się udaje i świetnie smakuje. Można go przygotować nie tylko w święta. Podczas jesiennych czy zimowych wieczorów fajnie się komponuje z gorącą herbatą. Zapraszam na przepis!

PIERNIK ŁYŻKĄ MIESZANY – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1 garść orzechów


Wykonanie

  • Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz sól, wymieszać. Następnie dodać olej, mleko, jajka oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. 
  • Na koniec dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy i ponownie mieszamy. 
  • Ciasto przekładamy do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wykładamy na przestygnięty piernik i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. 

Polecam również przepis na szybki piernik na kefirze.



piernik łyżką mieszany przepis
Przepis na piernik łyżką mieszany


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

10 − dwa =