Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna

Tym razem mam dla Was kolejny smaczny wypiek, warty wypróbowania. W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam przepis na ciasto, które w ostatnim czasie pojawiło się w moim domu – pyszne ciasto Balladyna.



CIASTO BALLADYNA

Ciasto Balladyna to pyszny deser, składający się z kilku warstw, które idealnie do siebie pasują. Mimo iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najdłuższy czas to ten, który ciasto musi poleżeć w lodówce, by stężało.

Do przygotowania ciasta Balladyna potrzebować będziemy biszkopta kakaowego, herbatników maślanych, masy kajmakowej, sera twarogowego oraz śmietanki kremówki. Słodki smak ciasta przełamuje galaretka malinowa z dodatkiem malin. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Ciasto Balladyna to idealny wypiek na każdą nadarzającą się okazję. Możemy przygotować je na urodziny, imieniny, a nawet na święta. Jest dosyć wysokie, więc śmiało można je zaserwować w formie tortu.

Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na pyszne ciasto Balladyna, które z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem, oraz prostotą wykonania. Ciasto jest delikatne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. Cały etap przygotowania opisałam Wam poniżej. Miłego pieczenia!

PRZEPIS NA CIASTO BALLADYNA



Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

MASA

  • 700 g sera twarogowego z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • 700 ml gorącej wody
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
  • ok. 40 sztuk herbatników maślanych (w zależności od wielkości)

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielić od żółtek. Kolejno białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, ubijać na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się szklista i sztywna.
  • Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 30 minut, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie przeciąć na dwa blaty.


MASA

  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, odstawić na bok.
  • W osobnym naczyniu ser twarogowy zmiksować z cukrem pudrem. Ciągle miksując na małych obrotach wlewać powoli przestygniętą żelatynę.
  • Ubitą śmietankę dodać do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części.

GALARETKA

  • W 700 ml gorącej wody rozpuścić dwie galaretki malinowe. Całość wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Ciasto Balladyna – Wykonanie

  • Na biszkopt wyłożyć połowę przygotowanej masy, wyrównać.
  • Na masę ułożyć warstwę herbatników maślanych. Kolejno na herbatnikach rozprowadzić masę kajmakową. Można ją wcześniej delikatnie podgrzać, by się łatwiej rozprowadzała.
  • Na masę kajmakową wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzić pozostałą masę, a ją przykryć drugim biszkoptem.
  • Na biszkopcie poukładać maliny, a je zalać lekko tężejącą galaretką malinową.
  • Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.


Ciasto Balladyna przepis
przepis na ciasto Balladyna
przepis na ciasto Balladyna
przepis na ciasto Balladyna


2 komentarze

  1. Pyszne i delikatne. Polecam robiłam na imieniny wniknęło w sekundę. Wszyscy się nim zajadali.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery + 9 =