Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna

Tym razem mam dla Was kolejny smaczny wypiek, warty wypróbowania. W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam przepis na ciasto, które w ostatnim czasie pojawiło się w moim domu – pyszne ciasto Balladyna.



CIASTO BALLADYNA

Ciasto Balladyna to pyszny deser, składający się z kilku warstw, które idealnie do siebie pasują. Mimo iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najdłuższy czas to ten, który ciasto musi poleżeć w lodówce, by stężało.

Do przygotowania ciasta Balladyna potrzebować będziemy biszkopta kakaowego, herbatników maślanych, masy kajmakowej, sera twarogowego oraz śmietanki kremówki. Słodki smak ciasta przełamuje galaretka malinowa z dodatkiem malin. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Ciasto Balladyna to idealny wypiek na każdą nadarzającą się okazję. Możemy przygotować je na urodziny, imieniny, a nawet na święta. Jest dosyć wysokie, więc śmiało można je zaserwować w formie tortu.

Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na pyszne ciasto Balladyna, które z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem, oraz prostotą wykonania. Ciasto jest delikatne, puszystej, wręcz rozpływające się w ustach. Cały etap przygotowania opisałam Wam poniżej. Miłego pieczenia!

PRZEPIS NA CIASTO BALLADYNA



Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

MASA

  • 700 g sera twarogowego z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • 700 ml gorącej wody
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
  • ok. 40 sztuk herbatników maślanych (w zależności od wielkości)

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielić od żółtek. Kolejno białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, ubijać na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się szklista i sztywna.
  • Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 30 minut, do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie przeciąć na dwa blaty.


MASA

  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, odstawić na bok.
  • W osobnym naczyniu ser twarogowy zmiksować z cukrem pudrem. Ciągle miksując na małych obrotach wlewać powoli przestygniętą żelatynę.
  • Ubitą śmietankę dodać do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części.

GALARETKA

  • W 700 ml gorącej wody rozpuścić dwie galaretki malinowe. Całość wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Ciasto Balladyna – Wykonanie

  • Na biszkopt wyłożyć połowę przygotowanej masy, wyrównać.
  • Na masę ułożyć warstwę herbatników maślanych. Kolejno na herbatnikach rozprowadzić masę kajmakową. Można ją wcześniej delikatnie podgrzać, by się łatwiej rozprowadzała.
  • Na masę kajmakową wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzić pozostałą masę, a ją przykryć drugim biszkoptem.
  • Na biszkopcie poukładać maliny, a je zalać lekko tężejącą galaretką malinową.
  • Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.


Ciasto Balladyna przepis
przepis na ciasto Balladyna
przepis na ciasto Balladyna
przepis na ciasto Balladyna


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *