Tym razem mam dla Was kolejny smaczny wypiek, warty wypróbowania. W dzisiejszym wpisie zaprezentuję Wam przepis na ciasto, które w ostatnim czasie pojawiło się w moim domu – pyszne ciasto Balladyna.
CIASTO BALLADYNA
Ciasto Balladyna to pyszny deser, składający się z kilku warstw, które idealnie do siebie pasują. Mimo iż wydaje się skomplikowane i czasochłonne, wbrew pozorom, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najdłuższy czas to ten, który ciasto musi poleżeć w lodówce, by stężało.
Do przygotowania ciasta Balladyna potrzebować będziemy biszkopta kakaowego, herbatników maślanych, masy kajmakowej, sera twarogowego oraz śmietanki kremówki. Słodki smak ciasta przełamuje galaretka malinowa z dodatkiem malin. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Ciasto Balladyna to idealny wypiek na każdą nadarzającą się okazję. Możemy przygotować je na urodziny, imieniny, a nawet na święta. Jest dosyć wysokie, więc śmiało można je zaserwować w formie tortu.
Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na pyszne ciasto Balladyna, które z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem, oraz prostotą wykonania. Ciasto jest delikatne, puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. Cały etap przygotowania opisałam Wam poniżej. Miłego pieczenia!
PRZEPIS NA CIASTO BALLADYNA
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
MASA
- 700 g sera twarogowego z wiaderka
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 2 galaretki malinowe
- 400 g malin
- 700 ml gorącej wody
- 3/4 puszki masy kajmakowej
- ok. 40 sztuk herbatników maślanych (w zależności od wielkości)
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielić od żółtek. Kolejno białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, ubijać na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się szklista i sztywna.
- Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie przeciąć na dwa blaty.
MASA
- Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, odstawić na bok.
- W osobnym naczyniu ser twarogowy zmiksować z cukrem pudrem. Ciągle miksując na małych obrotach wlewać powoli przestygniętą żelatynę.
- Ubitą śmietankę dodać do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części.
GALARETKA
- W 700 ml gorącej wody rozpuścić dwie galaretki malinowe. Całość wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Ciasto Balladyna – Wykonanie
- Na biszkopt wyłożyć połowę przygotowanej masy, wyrównać.
- Na masę ułożyć warstwę herbatników maślanych. Kolejno na herbatnikach rozprowadzić masę kajmakową. Można ją wcześniej delikatnie podgrzać, by się łatwiej rozprowadzała.
- Na masę kajmakową wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzić pozostałą masę, a ją przykryć drugim biszkoptem.
- Na biszkopcie poukładać maliny, a je zalać lekko tężejącą galaretką malinową.
- Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.
Pyszne i delikatne. Polecam robiłam na imieniny wniknęło w sekundę. Wszyscy się nim zajadali.
Cieszę się, że smakowało 🙂