Jabłkowa Chmurka Bez Pieczenia



Jabłkowa chmurka bez pieczenia. W tym cieście znajdziecie wszystko, co najlepsze. Kruchy herbatnik, cytrynowa galaretka z dodatkiem jabłek i puszysta masa na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Czego chcieć więcej?

Inspiracja na ciasto jabłkowa chmurka została zaczerpnięta oczywiście z tradycyjnej malinowej chmurki, którą każdy uwielbia. Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia zrobił ogromny szał na moim blogu i cieszył się dużym zainteresowanie wśród moich czytelników. Skusiło mnie to do przygotowania tego ciasta w wersji jabłkowej. Tak oto powstała jabłkowa chmurka bez pieczenia.

Ciasto jabłkowa chmurka bez pieczenia jest banalnie proste, a dodatkowo nie wymaga używania piekarnika. Wystarczą nam kruche herbatniki, które można zakupić w każdym sklepie. Oczywiście ciasto można także przygotować w wersji pieczonej. Wystarczy herbatniki zastąpić tradycyjnym biszkoptem.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto jabłkowa chmurka bez pieczenia. Jest ono łatwe, szybkie i bardzo smaczne. Przekonacie się sami, jeśli wykonacie go w swoim domu. Smacznego!

PRZEPIS NA CIASTO JABŁKOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/5 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 jabłka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 120 g herbatników
  • migdały


Wykonanie

  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Następnie dodajemy do przestygniętej galaretki. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wykładamy lekko tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki.
  • Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodajemy serek mascarpone. Pod koniec miksowania wlewamy płynną, przestygniętą żelatynę.
  • Płatki migdałów podprażamy na patelni.
  • Gotową masę śmietanową wykładamy na warstwę galaretki. Wierzch masy posypujemy prażonymi migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki zmiękły.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

10 − 6 =