Jajka w sosie tatarskim to obowiązkowa przekąska na Wielkanoc. Pojawiają się one na Wielkanocnym stole niemalże w każdym domu i to nie bez powodu. Jajka to symbol Wielkanocy, a w towarzystwie pysznego sosu tatarskiego smakują naprawdę rewelacyjnie.
Takie jajka w sosie tatarskim możemy zaserwować nie tylko w święta, ale także na różnego rodzaju domowych imprezach, czy rodzinnych spotkaniach. Sam sos tatarski jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dodatkowo można go przechowywać w lodówce nawet kilka dni, mając pewność, że zachowa swoją świeżość i smak.
Poniżej zaprezentuję Wam świetny przepis na pyszne jajka w sosie tatarskim. Sam sos jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Idealnie pasuje do jajek. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że po wypróbowaniu tego przepisu, jajka w sosie tatarskim zagoszczą na Waszym Wielkanocnym stole i nie tylko.
PRZEPIS NA JAJKA W SOSIE TATARSKIM
Składniki
- 3-4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 5 pieczarek marynowanych
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
- Pieczarki marynowane oraz ogórki konserwowe odsączamy z zalewy. Następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kapary również odsączamy i drobno siekamy.
- Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kosteczkę.
- Majonez mieszamy ze śmietaną, tartym chrzanem oraz musztardą. Dodajemy cukier, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Do miski przekładamy pokrojone w kostkę składniki, dodajemy posiekany koperek oraz przygotowany sos. Całość mieszamy.
- Gotowy sos wykładamy na talerz a na nim układamy połówki jajek.