Ciasto Kajmaczek

Ciasto Kajmaczek

Kajmakowe ciasto składające się z puszystego biszkoptu, masy kajmakowej oraz masy śmietanowej to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto kajmaczek smakuje obłędnie! 



Wypiek ten idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie idealnym pomysłem na święta, domowe imprezy czy rodzinne spotkania. U nas ciasto kajmaczek pojawiło się na urodzinach mojego męża, każdy je bardzo chwalił, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Wbrew pozorom ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu i nie ma w nim nic skomplikowanego. Wystarczy upiec biszkopt, przygotować masę śmietanową, która dzieli się na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kawę, dzięki czemu ciasto ma delikatnie kawowy posmak. Słodkości temu deserowi nadaje masa kajmakowa, od której pochodzi nazwa ciasta. Wszystkie te warstwy idealnie do siebie pasują. Ciasto smakuje obłędnie! Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO KAJMACZEK

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki cukru

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

  • ok. 15 krakersów
  • 2/3 puszki masy kajmakowej
  • 70 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać.
  • zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodać żółtka, ubijać do połączenia składników.
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie.
  • Masę przełożyć do blachy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra/dół.

MASA

  • W 60 ml gorącej wody rozpuścić w niej żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
  • Kawę rozpuścić w 3-4 łyżki wrzącej wody, zostawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę, wymieszać. Masę podzielić na 2 części.
  • Do jednej części masy dodać przestygniętą kawę, wymieszać.

CIASTO KAJMACZEK – WYKONANIE

  • Masę wyłożyć na biszkopt, przykryć krakersami.
  • Na krakersach rozsmarować delikatnie masę kajmakową.
  • Drugą część masy śmietanowej wyłożyć na kajmak.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach i udekorować nią wierzch ciasta.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.


Ciasto Kajmaczek
Ciasto Kajmaczek przepis
Ciasto Kajmaczek przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.