Zapiekanka palce lizać

Zapiekanka palce lizać

Zapiekanki obiadowe w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne i coraz częściej przygotowywane w naszych domach. Nic dziwnego stanowią one świetny pomysł na obiad, który można łatwo odgrzać, dzięki czemu nie musimy się codziennie martwić o ciepły posiłek. Taką zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a kolejnego dnia tylko odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak. 



Zapiekanka obiadowa, którą przygotowałam tym razem to zapiekanka makaronowa z dodatkiem pysznego mięsa mielonego połączonego z pieczarkami i cebulką. A jak smakuje? PALCE LIZAĆ! Stąd też nazwa zapiekanki. 

Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach, jak przygotować zapiekankę  palce lizać, a także przygotowałam dla Was filmik, na którym zobaczycie cały etap przygotowania tego dania. Zapraszam na przepis!

ZAPIEKANKA PALCE LIZAĆ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 350 g pieczarek
  • 300 g sosu pomidorowego
  • 180 g makaronu
  • 150 g ser żółtego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek


Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy. Do duszącej się cebuli dodajemy przyprawionego kurczaka oraz pokrojone pieczarki. Całość dusimy kilka minut.
  • Na patelnię wlewamy sos pomidorowy, całość dokładnie mieszamy.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiarteczki.
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, a na niego wykładamy zawartość patelni. Cały farsz rozprowadzamy równomiernie na makaronie. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce serem żółtym oraz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotową zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.


Zapiekanka palce lizać przepis
Zapiekanka palce lizać przepis
Zapiekanka palce lizać przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *