Jogurtowe deserki z truskawkami to pyszna propozycja na smaczną i orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo delikatne, lekkie jak chmurka i idealne dla każdego, nawet dla osób dbających o linię.
Do przygotowania deserków z truskawkami potrzeba zaledwie kilku prostych składników, takich jak truskawki, galaretka truskawkowa, galaretka agrestowa, jogurt naturalny oraz ciasteczka zbożowe. Są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i pyszne! Idealnie sprawdzą się jako orzeźwiająca przekąska w ciągu dnia, a także smaczny deser na specjalne okazje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
JOGURTOWE DESERKI Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 250 g truskawek
- 500 ml wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 2 łyżki cukru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 250 ml wody
- 200 g ciasteczek zbożowych
Wykonanie
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki.
- Do 8 pucharków przelać galaretkę i ułożyć truskawki, ja oparłam je o ścianki pucharków. Pucharki z galaretką wstawić do lodówki do zastygnięcia.
- Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Następnie ubić za pomocą blendera z końcówką do ubijania. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać jogurt naturalny. Otrzymaną masę przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki do stężenia.
- Ciasteczka zbożowe pokruszyć i przełożyć do pucharków.
Polecam również inne pyszne deserki z truskawkami:
- Truskawkowy sernik na zimno w pucharkach
- Szybki deser z truskawkami
- Mini serniczki w pucharku
- Deser Oreo
- Deser w pucharku Maltikeks