Truskawkowy sernik na zimno w pucharkach

Truskawkowy sernik na zimno w pucharkach

Truskawkowy sernik na zimno w pucharkach to idealny deser na lato. Pokruszone ciasteczka, biszkopty, puszysta masa serowa oraz truskawki w galaretce. Serniczki w tym zestawieniu są przepyszne, ponieważ poszczególnie warstwy się idealnie ze sobą komponują.



Do przygotowania serniczków w pucharku użyłam twarogu z wiaderka, który połączyłam z ubitą galaretką cytrynową, dzięki czemu masa serowa jest niesamowicie puszysta i lekka. Takie lekkie deserki to idealna propozycja na lato! Te pyszne serniczki w pucharkach z pewnością Wam posmakują, bo są naprawdę pyszne a dodatkowo bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO W PUCHARKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 galaretki truskawkowej (35 g)
  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 g truskawek
  • 6 biszkoptów okrągłych
  • 6 ciasteczek zbożowych
  • 2 łyżki cukru


Wykonanie

  • Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dodając do niej 2 łyżki cukru. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka będzie zimna ubić ją za pomocą blendera z trzepaczką. Ubijając na małych obrotach stopniowo dodawać twaróg. Mieszać do połączenia składników. Masę odstawić do lodówki na kilka minut, by zaczęła tężeć.
  • Ciasteczka zbożowe pokruszyć, biszkopty pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam je w kosteczkę. Przełożyć do pucharków, u mnie jest to 4 pucharki. Możecie użyć samych biszkoptów lub samych ciasteczek zbożowych, ja posiadałam tylko kilka ciasteczek i podczas robienia deserków stwierdziłam, że jest ich za mało, więc dołożyłam kilka biszkoptów.
  • Następnie do pucharków przełożyć połowę masy serowej. Kolejno ułożyć po kilka przeciętych na pół truskawek i wyłożyć pozostałą masę. Deserki wstawić do lodówki do stężenia.
  • Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do lekkiego stężenia. Użyłam połowy galaretki, ponieważ większa ilość nie zmieściłaby się do pucharków. Jeśli macie większe pucharki, lub chcecie przygotować większą ilość deserków, możecie masę serową rozłożyć na większą ilość pucharków i wówczas przygotować całe opakowanie galaretki truskawkowej. Na wierzch deserków poukładać pokrojone w kosteczkę truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Deserki wstawić do lodówki na kilka godzin.


Truskawkowy sernik na zimno w pucharkach przepis
Przepis na truskawkowy sernik na zimno w pucharkach
Sernik na zimno w pucharkach z truskawkami
Przepis sernik na zimno z truskawkami
Truskawkowy sernik na zimno w pucharkach


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 23

Dodaj komentarz

sześć + 1 =