Szybkie Ciasto z Truskawkami



W dzisiejszym wpisie – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie. Z pewnością posmakuje każdemu z Was!

Składniki na biszkopt

  • 1 szklanka mąki,
  • 6 jajek,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru.

Przygotowanie

  • Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka, miksować do połączenia składników.
  • Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Piec w temperaturze 180ºC około 35 minut.


Składniki na masę:

  • 1 kg truskawek,
  • 2 śmietany 500 ml 18%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 śmietan-fixy,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 50 ml wody.

Przygotowanie

  • Schłodzoną śmietanę (najlepiej wstawić ją do lodówki dzień wczesnej) ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
  • Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszając aż do momentu schłodzenia.
  • Powoli przelewamy żelatynę do ubitej śmietany, ubijając ją na niskich obrotach.
  • Gotowa masa będzie wodnista, taka właśnie ma być! Wstawiamy ją do lodówki na około godzinę, aby stężała.

Biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną cześć biszkoptu smarujemy 1/2 gotowej masy. Następnie wykładamy truskawki, które pokrywamy pozostałą masą. Na górę nakładamy drugą część biszkoptu.



2 komentarze

  1. W składnikach na masę jest :2 śmietany 500 ml 18%,tzn.w sumie ma być 500 ml czy każda o poj.500 ml,czyli w sumie 1 l. i to ma być śmietana 18% kwaśna?,przecież kwaśna śmietana się nie ubije.Bardzo proszę o odpowiedź,bo chcę w najbliższym czasie zrobić to ciasto.

    • Łącznie 1 l śmietany. Można ją zastąpić tradycyjną śmietaną kremówką 30% będzie bardzie puszysta i się lepiej ubije. Użyłam śmietany 18% ponieważ zależało mi na tym, by ciasto było nieco lżejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *