
W dzisiejszym wpisie – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie. Z pewnością posmakuje każdemu z Was!
Składniki na biszkopt
- 1 szklanka mąki,
- 6 jajek,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie
- Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żółtka, miksować do połączenia składników.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Piec w temperaturze 180ºC około 35 minut.
Składniki na masę:
- 1 kg truskawek,
- 2 śmietany 500 ml 18%,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3 śmietan-fixy,
- 2 łyżki żelatyny,
- 50 ml wody.
Przygotowanie
- Schłodzoną śmietanę (najlepiej wstawić ją do lodówki dzień wczesnej) ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszając aż do momentu schłodzenia.
- Powoli przelewamy żelatynę do ubitej śmietany, ubijając ją na niskich obrotach.
- Gotowa masa będzie wodnista, taka właśnie ma być! Wstawiamy ją do lodówki na około godzinę, aby stężała.
Biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną cześć biszkoptu smarujemy 1/2 gotowej masy. Następnie wykładamy truskawki, które pokrywamy pozostałą masą. Na górę nakładamy drugą część biszkoptu.



W składnikach na masę jest :2 śmietany 500 ml 18%,tzn.w sumie ma być 500 ml czy każda o poj.500 ml,czyli w sumie 1 l. i to ma być śmietana 18% kwaśna?,przecież kwaśna śmietana się nie ubije.Bardzo proszę o odpowiedź,bo chcę w najbliższym czasie zrobić to ciasto.
Łącznie 1 l śmietany. Można ją zastąpić tradycyjną śmietaną kremówką 30% będzie bardzie puszysta i się lepiej ubije. Użyłam śmietany 18% ponieważ zależało mi na tym, by ciasto było nieco lżejsze.
Witam serdecznie a jakie wymiary ma Pani blacha?
Tradycyjna 24×35
Zrobiłam na cieście jogurtowym ,masa wyszła przepyszna (zamiast żelatyny dałam galeretke cytrynową dla orzeźwienia)ciasto pyszne .Dzięki za przepis -)))