Kapsalon XXL
Kapsalon to danie, które łączy w sobie wszystko to co najlepsze. Soczyste mięso w przyprawie gyros, pyszne frytki, świeże warzywa i domowy sos czosnkowy. Danie to wywodzi się z Holandii i uważane jest za mocno kaloryczne. Nic dziwnego, smażone mięso, do tego frytki, również smażone na głębokim tłuszczu i sos majonezowy to tak zwana bomba kaloryczna.
Domowy kapsalon można przygotować w nieco odchudzonej wersji, dzięki czemu będzie on mniej kaloryczny, nieco lżejszy, ale równie smaczny. Wystarczy przygotować mięso na niewielkiej ilości tłuszczu, frytki upiec w piekarniku a sos przygotować na bazie jogurtu naturalnego.
Domowy kapsalon to bardzo smaczne danie, które cieszy się ostatnim czasie dużą popularnością także i w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ łączy ono w sobie, wszystko to co najlepsze. Zazwyczaj kapsalon serwowany jest w foremkach, takich, które używamy do różnych pieczeni. Ja postanowiłam przygotować kapsalon XXL, czyli zapiekany w dużym naczyniu żaroodpornym.
Kapsalon XXL to świetny pomysł na domowy obiad, a także kolację, kiedy odwiedzają nas znajomi. U nas bardzo często serwuję kapsalon XXL, kiedy przychodzą do nas znajomi. Stawiam na stole naczynie z tym daniem i każdy się częstuje, nakładając odpowiednią dla siebie porcję. Uważam, że to świetne rozwiązanie.
Poniżej zaprezentuje Wam przepis na domowy kapsalon XXL. Szybkie i smaczne danie, które z pewnością posmakuje każdemu z Was. Zapraszam!
PRZEPIS NA KAPSALON XXL
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 500 g frytek
- 1 opakowanie mixu sałat
- 100 g sera żółtego
- 1 czerwona cebula
- 1 mały por
- 1 mały ogórek świeży
- 4 łyżki kukurydzy
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawa gyros
- papryka słodka
- sól
- pieprz
SOS CZOSNKOWY
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta cukru
Wykonanie
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Następnie marynujemy w przyprawie do gyrosa i papryce słodkiej. Odstawiamy na minimum 30 minut, by mięso się przeżarło przyprawami. Następnie podsmażamy mięso na odrobinie oliwy na złocisty kolor.
- W tym czasie należy przygotować frytki. Można usmażyć tradycyjne frytki na głębokim tłuszczu, ja preferuję jednak pieczone frytki z piekarnika, polecam Wam szczególnie frytki z młodych ziemniaków, na które przepis znajdziecie tutaj: FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Można także użyć gotowych frytek. To już kwestia indywidualna.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulkę w piórka a pora w półkrążki.
- Obranego ogórka kroimy w półplasterki.
- 4 łyżki kukurydzy odsączamy z zalewy.
- Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z majonezem, sokiem z cytryny, szczyptą cukru i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, z funkcją termoobiegu.
- Na dole naczynia układamy frytki a na nich podsmażonego kurczaka. Mięso posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Naczynie z frytkami, kurczakiem i serem umieszczamy w piekarniku. Pieczemy do momentu roztopienia sera, około 10 minut.
- Następnie wyciągamy naczynie z piekarnika i polewamy ser ulubionym ketchupem. Następnie wykładamy mix sałat, na sałatę pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe, kukurydzę, pora i cebulkę.
- Wierzch polewamy sosem czosnkowym, ketchupem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.