Bułeczki dyniowe z nadzieniem

Bułeczki dyniowe z nadzieniem

Bułeczki dyniowe z nadzieniem z mięsa mielonego i mozzarelli to świetny pomysł na jesienną przekąskę. Idealnie sprawdzą się również na święto Halloween które tuż tuż…



Te smaczne i ciekawie wyglądające bułeczki dyniowe przygotowane są z ciasta na pizzę, więc można je również nazwać bułeczkami pizzowymi czy dyniami pizzowymi. Proces ich przygotowania może stanowić świetną zabawę dla dzieci a później fajną przekąskę na jesienne przyjęcia. 

Bułeczki dyniowe są naprawdę bardzo smaczne i warte przygotowania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!

BUŁECZKI DYNIOWE – PRZEPIS


Liczna porcji: 20 bułeczek | Czas pieczenia: 25 minut |  Poziom trudności: Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 460 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego
  • 140 g mozarelli mini
  • 2 gałązki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Dodatkowo

  • sznurek


Wykonanie

  • Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, suche drożdże, sól oraz oliwę. Następnie wlewamy szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Kulkę ciasta zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto na blat obsypany mąką i chwilkę wyrabiamy.
  • Kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 7-8 mm i wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
  • Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Przygotowujemy również mozarellę, odsączając ją z wody.
  • Za pomocą łyżki nabieramy porcję mięsa, rozpłaszczając je, na środku umieszczamy kulkę mozarelli. Całość zwijamy, tak by mozzarella była obtoczona mięsem. Taką kuleczkę umieszczamy na cieście i zwijamy w okrągłego pierożka.
  • Pierożki oplątujemy sznurkiem, możliwie jak najluźniej, gdyż ciasto wyrasta w trakcie pieczenia. Kulkę umieszczamy na środku sznurka, u góry splatamy ze sobą końce sznurka i znów wracamy sznurkami na dół, przeplatamy i dalej na górę, zawiązując sznurek w supełek.
  • Zawiązane dynie układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, do zarumienienia.


Bułeczki dyniowe z nadzieniem
Bułeczki dyniowe z nadzieniem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.