Zupa krem z pieczarek i grzybów leśnych to smaczny posiłek, szczególnie na chłodniejsze dni. W sezonie jesienno-zimowych chętnie sięgamy po zupy, również w wersji kremu. Gównie ze względu na to, że są rozgrzewające, a kiedy wrócimy zmarznięci z pracy, czy zakupów, taka zupa to wybawienie.
Krem z pieczarek i grzybów leśnych podbiła moje serce, a także bardzo posmakowała mojej rodzinie. Szybko się ją przygotowuje, co jest jej ogromną zaletą. Tak przygotowaną zupkę można zabrać w kubku termicznym nawet do pracy.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną zupę krem z pieczarek i grzybów leśnych. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, a także rozgrzeje Was w chłodne dni.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z PIECZAREK I GRZYBÓW LEŚNYCH
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pietruszka (korzeń)
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- 500 ml bulionu
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W bulionie gotujemy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
- Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki oraz rozmaryn. Smażymy do momentu, aż zbrązowieją.
- Zawartość patelni przekładamy do bulionu, następnie dajemy grzyby leśne. Całość gotujemy przez 10 minut.
- Gotową zupę blendujemy na krem, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
- Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować świeżą pietruszką.